Britskou cenu Costa zaujal Bůh v troskách

Cena Costa pro Kate Atkinsonovou (zdroj: ČT24)

Podruhé získala britskou literární cenu Costa za nejlepší román roku spisovatelka Kate Atkinsonová. V roce 2014 ocenila porota její Život za životem, nyní v této kategorii uspěla kniha Bůh v troskách, pojednávající o válce a jejích následcích.

Uršulu, hrdinku předchozího románu, nechala Atkinsonová prožít několik životů a několikrát ji také o život připravila. Oceněná novinka na Život za životem navazuje. Sleduje osudy Uršilina mladšího bratra Teddyho. Letce RAF nečeká největší zkouška ve válce, ale v životě, který následuje - autorka chtěla příběhem vzkřísit zapomenuté vzpomínky vojáků z druhé světové války. 

„Většina z generace mužů, kteří bojovali ve válce, o tom nikdy nemluvila,“ chtěla Atkinsonová vyjádřit pocity za ty, kterých se bezprostředně týkají. A přestože její příběh je převážně fikce, podařilo se jí to nejen podle poroty. „Je úžasné, když vám někdo napíše a ptá se, odkud vím, jaké to bylo. Odpovídám, že nevím, musela jsem si to představit,“ svěřila se s reakcemi od válečných veteránů autorka.

Kate Atkinsonová
Zdroj: Penguin Random House Company/Euan Miles

První literární cenu Costa (tehdy ještě pod jménem Whitbreadova cena) získala Kate Atkinsonová (*1951) už před dvaceti lety za svůj debut V zákulisí muzea. Její prvotina vyšla také v českém překladu, k tuzemským čtenářům se dostaly i detektivní Neuzavřené případy. Oba tituly vydalo nakladatelství Argo, které do češtiny přeložilo i Život po životě a chystá Boha v troskách, poslední Atkinsonové román by měl vyjít na konci března letošního roku.

Ceny Costa

Literární ceny Costa mohou získat spisovatelé z Británie a Irska a uděluje se v pěti kategoriích: román, první román, biografie, poezie a kniha pro děti. 

Ocenění za románový debut letos získal Andrew Michael Hurley za hororový příběh The Loney. Nejlepší životopis pochází z pera Andrey Wulfové, která se v díle The Invention of Nature (Vynález přírody) zabývala životem německého vědce Alexandera von Humboldta.

Básnickou cenu dostal Don Paterson za sbírku 40 Sonnets a nejlepší dětskou publikací byla vyhlášena knížka The Lie Tree (Strom lži) od Frances Hardingeové.

Ze všech titulů vybere porota ještě 26. ledna hlavního vítěze. Kromě ocenění obdrží také finanční odměnu ve výši třiceti tisíc liber (1,1 milionu korun).