Intimita deprese, prostituce i handicapu v šesti zpovědích

Intimita Dity Pepe a Barbory Baronové (zdroj: ČT24)

„Intimita je něco, co s ostatními obvykle nesdílíme,“ říká fotografka Dita Pepe. Společně s Barborou Baronovou však vydává knihu, která vnáší pohled na životy žen s těžkým osudem. Literárně-fotografický dokument Intimita otevírá osobní i společenská témata. Publikace vychází ve vydavatelství wo-men, které se orientuje právě na umělecké knihy převážně s genderovým zaměřením.

Pro mě je intimita něco, co je nevyřčeno, co si člověk nese jenom v sobě a v nějaké hodně blízké, intimní chvíli s druhým člověkem se o tu věc může podělit.
Barbora Baronová
Novinářka, textařka, muzikantka

Šest českých žen se svěřilo s intimními příběhy o handicapu, depresi, rakovině, umírání nebo prostituci. Dvojice autorek na materiálu pracovala tři roky. Výsledkem je jedna textová kniha a šest fotografických sešitů, které obsahují dvě stě stran snímků. Za textem stojí Baronová, o obrazovou dokumentaci se postarala sama Pepe.

Předsudky stranou

Vedle fotografování pracovala i s archivem jednotlivých žen. A do jejich příběhů zakomponovala i samu sebe. „Život každého nese určité momenty, které jsou podobné, a tak s fotkou pracuji jako s formou terapie. Myslím si, že je důležité i pro ostatní, kteří s obrazem nepřicházejí každodenně do styku, aby bořili hranice krásy, aby ji nalézali právě v odlišnosti,“ uvedla.

V knize Intimita se obě umělkyně snažily odbourat stereotypy, které měly. „Třeba zrovna příběh paní, která se živí svým vlastním tělem. Bylo pro mě třeba velice stydlivé jít za ní do veřejného domu a potkávat tam ty jiné ženy. Nakonec pro mě ta Betynka byla největším překvapením, protože jsem měla nějakou představu o prostitutkách, ale Betynka je vlastně velice mateřská, úžasná paní,“ popsala Baronová.