500 epizod Simpsonů je slušný nářez

Los Angeles – Fanoušci kultovního seriálu Simpsonovi se sešli v Los Angeles, aby oslavili odvysílání pětisté epizody. Historický milník ze života žluté čtyřprsté rodinky si připomínají diváckým maratónem – na seriál se chtějí dívat tak dlouho, dokud to vydrží. Chtějí překonat dosavadní rekord v nepřetržitém sledování televize. Ten současný je 86 hodin, 6 minut a 41 vteřin. Kdo vydrží a vyhraje, získá odměnu deset a půl tisíce dolarů. Simpsonovi už mají na svém kontě 23 televizních sérií.

"Mám pocit, jako by to bylo včera, když jsem přišla na konkurz na hlas Lízy Simpsonové. Dopadlo to tak, že jsem řekla: 'nechci to dělat, radši bych dala hlas desetiletému klukovi, který nenávidí školu a je na to hrdý',“ vzpomíná herečka, dabérka Barta Simpsona, Nancy Cartwrightová.

Simpsonovi 500 epizod (zdroj: ČT24)

„Jsem tak ráda a tak hrdá, že mohu být v pořadu, který se stal součástí americké kultury. Kdo tohle může říct? Nikdy jsem to nebrala jako samozřejmost. Pořád mi to připomínají lidé, kteří ke mně přijdou na ulici a říkají: “Můj bože, můj bože, dívám se na vás celý život, vyrostl jsem s vámi. To je neuvěřitelné!", nechala se slyšet dabérka Lízy Simpsonové Yeardley Smithová.

Simpsonovi / The Simpsons) se v televizi poprvé objevili v roce 1987 jako dvouminutový skeč v show Tracey Ullmanové. Animovaný seriál pojednává o podivuhodných dobrodružstvích obyvatel fiktivního amerického města Springfield, okořeněných notnou dávkou humoru. Hlavními postavami jsou manželé Homer a Marge a jejich děti Bart, Líza a Maggie Simpsonovi. 

Na vzniku seriálu se podílí řada tvůrců, mezi nejvýznamnější patří autor námětu i výtvarné podoby Matt Groening, producent a scenárista James L. Brooks, Sam Simon, Al Jean nebo animátor David Silverman. Autorem slavné úvodní znělky je zpěvák a skladatel Danny Elfman.

Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii americké televize. Pětistý díl se na obrazovkách objeví 19. února.Tvůrci mají v plánu ještě 2 série.