Kleopatra vládne Madridu

V Madridu připravili jednu z největších výstav o egyptské královně Kleopatře a její zemi. Více než čtyři sta exponátů zahrnují mimo jiné sochy a obrazy inspirované obdobím starého Egypta, ale i nikdy nevystavované archeologické vykopávky ze soukromých sbírek. Velkým lákadlem jsou také kostýmy z výpravného filmu Kleopatra s Elizabeth Tayolorovou v titulní roli.

Výstava Kleopatra a fascinace Egyptem vznikla díky spolupráci téměř osmdesátky muzeí. „Expozice se zabývá koncem světa egyptských faraonů, který je fascinující ze zeměpisného i historického hlediska. Je to jedno z nejatraktivnějších období světových dějin,“ domnívá se španělský archeolog a historik Martín Almagro Gorbea. 

V madridském Centru uměleckých výstav jeho slova dokládají exponáty - původní i starým Egyptem inspirované -,  rozložené na dvou tisících metrech čtverečních. Kleopatřina krása, milostné vztahy i nevyjasněná smrt, zřejmě způsobená otravou, inspirovaly malíře, divadelní umělce i filmaře.

Návštěvníci madridské výstavy uvidí třeba kostýmy, které v roli egyptské královny oblékala Elizabeth Taylorová ve snímku z roku 1963. Například pelerína ze scény, v níž Kleopatra přijíždí do Říma za Caesarem, byla ze skutečného zlata.

Madrid vystavuje Kleopatru (zdroj: ČT24)

Do výpravných dob před pádem Egypta zve výstava, již Španělé obohatili i o vlastní historii spojenou s Kleopatrou, do 8. května.