Evropské Oscary ovládlo Mládí

Předávání výročních cen Evropské filmové akademie, obdob amerických Oscarů, ovládl film Mládí. Snímek italského režiséra Paola Sorrentina v sobotu večer získal v Berlíně hlavní cenu, uspěl v kategorii režie a nejlepším hercem se stal Michael Caine.

Cenu za celoživotní dílo převzala britská herečka Charlotte Ramplingová, kterou čeští diváci znají například z dramatu Jindřich VIII. a jeho šest žen či Bazén. Ramplingová obdržela i cenu za nejlepší ženský herecký výkon za roli v britském dramatu 45 let. Ocenění za přínos světové kinematografii získal rakouský herec Christoph Waltz.

Evropským filmem roku se stalo drama Mládí. Nominaci za nejlepší režii proměnil jeho režisér Ital Paolo Sorrentino. Tento film bodoval i v kategorii nejlepší herec, kterou získal Brit Michael Caine. Ten obdržel také čestnou cenu Evropské filmové akademie.

Nejlepší komedií se stal snímek Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě švédského režiséra Roye Anderssona. Cenu za nejlepší scénář akademie udělila dvojici Jorgos Lanthimos a Efthimis Filippu za scifi Humr.

Evropské filmové ceny ve znamení Mládí (zdroj: ČT24)

Nejlepším dokumentem se stal britský snímek Amy režiséra Asifa Kapadie o zesnulé hudební ikoně Amy Winehouseové. Ocenění za nejlepší animovaný film připadlo Písni moře režiséra Tomma Moora.

Divácká porota vybrala jako nejlepší film španělský kriminální snímek La Isla mínima. Česká nominace se v žádné kategorii letos neobjevila.

Při loňském udílení cen získal hlavní trofej film Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Polský tvůrce dostal cenu za nejlepší film, za režii a za scénář. Jako nejlepší vyhodnotila film o dramatických osudech polské jeptišky v dobách komunismu i divácká porota.