Věci, lidé a jiné bytosti malířky Hany Puchové

Ostravská galerie Sokolská 26 vystavuje obrazy malířky Hany Puchové. Jedna z nejvýraznějších postav ostravské výtvarné scény představuje zátiší s květinami a obyčejnými věcmi, jako je nůž, obal od krému nebo zubní pasty, portréty přátel, výjevy z prostředí základní školy v ostravském Přívozu, ve které skoro dvacet let učí malé Romy. Nově se zaměřila také na zvířata.

K málo frekventovaným tématům současného malířství, jako je portrét nebo zátiší, přidala Hana Puchová také hospodářská zvířata - krávy a ovce. „Je to tomu již dost dávno, kdy malba zvířat náležela k preferovaným uměleckým oborům, kterému se věnovali specialisté i mistři,“ ocenil historik umění, kurátor a publicista Pavel Netopil malířčiny zvířecí motivy.

„Říkala jsem si, že by se mi líbilo malovat nějaké jiné bytosti než lidi. Kráva se přímo sama vybízela tím, jak je ohromná, taková pravěká,“ řekla devětačtyřicetiletá absolventka ateliéru ilustrace a grafiky Jiřího Šalamouna na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Ke zvířatům přešla po velké sérii portrétů svých přátel z Ostravy, především z tamní umělecké komunity.

Reportáž: Výstava Hany Puchové v Ostravě

Její práce je od začátku osobitá, nepodléhá trendům ve výtvarném umění. „Maluje věci, které kolem sebe vidí, a to hlavně ty, kterým vnitřně rozumí. Je pro ni důležité mít čas, stát před obrazem, malovat ho, ale zároveň být v něm přítomna,“ uvedl teoretik umění Martin Mikolášek.

Podle dalšího znalce její práce Adama Netopila Puchová soustředěně hledá vlastní výraz a dopracovala se k charakteristicky rozpoznatelné malbě, kterou oceňují nejen galeristé, ale také sběratelé umění. „Její výsledná sošná i barevná jednoduchost je výsledkem podstoupeného zápasu o pregnantní sdělnost emocionálně působivého obrazu,“ uvedl Netopil.

Výstava Hany Puchové nazvaná Mluv potichu, ať tě slyším bude v ostravské galerii Sokolská 26 otevřená do poloviny ledna.