Cesta Plzně k městu kultury 2015 není bez hrbolů

Plzeň – Projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 provázejí personální neshody a obviňování, zabývá se jím i Evropská komise. Vedoucí pozice jsou obsazovány bez výběrových řízení, v rozporu s pravidly stanovenými v přihlášce kandidatury, tvrdí bývalá umělecká šéfka Yvona Kreuzmannová. Tu v týmu, který dovedl město k získání titulu, nahradil od ledna divadelník Petr Forman. Svoji vizi představil tento týden – rád by do Plzně přilákal projekty české i evropské kultury a významné umělce.

Kreuzmannové na konci roku končila smlouva se společností Plzeň 2015. Ředitel Tomáš Froyda navrhl, aby jí nebyla prodloužena, což potvrdila i správní rada společnosti. Později oznámil, že důvodem byla mimo jiné monitorovací zpráva, kterou bývalá umělecká vedoucí poslala do Bruselu a která prý závažně porušila smlouvu i princip loajality, a také finanční požadavky umělecké šéfky.

Kreuzmannová odmítla Froydovo hodnocení monitorovací zprávy, o níž napsal, že obsahuje tendenční, jednostranné a nepravdivé údaje, mimo jiné o nepřipravenosti některých plzeňských kulturních institucí města akceptovat evropskou dimenzi a poskytnout zázemí pro realizaci zajímavých projektů. Kreuzmannová tvrdí, že ve zprávě jen s týmem otevřeně popsala silné a slabé stránky přípravného procesu i jeho hrozby.

Umělecký šéf projektu Plzeň 2015 Petr Forman
Zdroj: Petr Eret/ČTK

„Mě naprosto šokoval přístup pana ředitele Froyda, budu se bránit i soudně,“ reagovala na ukončení spolupráce Kreuzmannová. Upozorňuje i na podivné jmenování právě Froydy ředitelem projektu – ředitel Divadla Alfa nastoupil na místo Tomáše Svobody, jenž z týmu, který vedl během kandidatury, odešel na vlastní žádost - a nyní i jejího nástupce Petra Formana bez výběrového řízení.

„Je plně v kompetenci pana ředitele, jakým způsobem bude přijímat zaměstnance,“ poznamenal k situaci plzeňský primátor Martin Baxa. S tím ale Kreuzmannová nesouhlasí. „Bylo jasně řečeno, že pokud se stane, že někdo z týmu rezignuje, což byl případ ředitele Svobody, bude vypsáno výběrové řízení,“ odvolává se na podmínky kandidatury.

Projektem Plzeň 2015 se zabývá i Evropská komise. Do konce února by měla vydat stanovisko, zda Plzeň naplňuje titul Evropské hlavní město kultury. K tomu by měl přispět nový umělecký šéf Petr Forman, jenž své představy tento týden představil veřejnosti.

Ředitel Tomáš Froyda a umělecký šéf projektu Plzeň 2015 Petr Forman
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Projekt, díky kterému Plzeň titul vyhrála, je podle něj dobrý. „Může pomoci získat lidem větší nadhled nebo rozhled nad kulturním děním,“ domnívá se Forman. Jeho přínos pro tým má být mimo jiné ve zkušenostech a kontaktech. „Rád a zodpovědně přijímám výzvu prospět akci takového významu svými zkušenostmi a vazbami na osobnosti evropské a světové kultury, které jsem za téměř třicet let profesionálního kočovaní po světě a v Čechách získal,“ prohlásil.

Uvítal by, kdyby vznikaly zajímavé koprodukční projekty, do nichž by se mohli zapojit významní divadelníci, výtvarníci, hudebníci a další umělci z různých zemí. Nevyloučil ani, že by se pokusil pro Plzeň připravit se svým divadlem i nějaký vlastní autorský počin.

Podle Froydy chce mít přípravný tým letos hotovou představu o hlavních hvězdách kulturního programu v roce 2015. Konkrétní jména ani nápady ale zatím sdělit nechtěl. Na programovou náplň může být v roce 2015 k dispozici z různých zdrojů až 190 milionů korun, uvedl.