Malí vydavatelé potřetí přivolávají knižní vánici

Nabízejí dobré knihy jen velcí vydavatelé? Kdepak. Zažité stereotypy se o víkendu pokusí změnit další ročník zimního festivalu menších nakladatelů Knihex. Literární akce jich v pražském Studiu Alta představí rovnou na šedesát. Kromě toho jsou připraveny křty knih, debaty, autorská čtení nebo divadelní a hudební představení.

Tzv. letošní „knižní vánice“ kromě porce literatury pro čtenáře přivanula také sběrný stánek, kde budou moci návštěvníci odložit publikace, které už nechtějí, a naopak získají jiné. Samotná nabídka na klasických stáncích konkrétních vydavatelů je široká: od klasické beletrie přes poezii až ke komiksu nebo dětské literatuře. K dispozici jsou také audioknihy.

Kvůli čemu vlastně Knihex existuje? „Chce zvýšit povědomí o malých a menších nakladatelích a jejich produkci, umožnit jim zpětnou vazbu od čtenářů - a v důsledku je tedy i podpořit k vydávání dalších knih. A naopak čtenářům pomáhá objevovat nové světy,“ říkají pořadatelé.

Dvoudenní festival dbá na setkávání autorů se čtenáři a snaží se, aby nakupující neměli ze spisovatele pocit nedosažitelné osobnosti, ale jako někoho, s kým mohou debatovat na dané téma. Knižní jarmark se koná v holešovickém Studiu Alta (U Výstaviště 21).