Mikoláš Růžička zahrál na Piano nové album Theia

Mikoláš Růžička: Čerpám z toho, co jsem prožil (zdroj: ČT24)

Mikoláš Růžička vydává po třech letech nové album s názvem Theia. Doprovází ho jemným černobílým klipem k písni Boy, ve kterém prozrazuje autentické záběry z rodinného archivu. V hlavních rolích se objevují muži tří generací, jeho otec, synovec a on sám.

Název alba se odvolává k jedné z teorií o vzniku Měsíce. Theia byla údajně hvězda, která se srazila se Zemí, díky tomu došlo k odtržení Měsíce od Země. „Přišlo mi to poetické, když něco v počátku destruktivního může mít skvělý dopad na život jako takový,“ říká Mikoláš Růžička. Theia byla navíc jednou z dvanácti Titánů z antických bájí.

Album obsahuje jedenáct skladeb na pomezí alternativního popu. Theia vychází po třech letech od vydání prvního eponymního alba pražské čtveřice Piano. Součástí skupiny jsou kromě Mikoláše Růžičky také Štěpán Růžička, Jan Janečka a Timon Svoboda.

Podle zpěváka a zakladatele Piana Mikoláše Růžičky (mimo jiné Republic of Two) deska Theia hledá nové hudební světy a mapuje zážitky a vývoj za poslední tři roky jeho života. „Čerpám z toho, co jsem prožil. A těch věcí bylo hodně,“ vypráví Růžička. Album vychází na labelu Massimo Records. Elektronicky vyšlo již 5. prosince a pokřtěno bude 30. ledna 2016 v Experimentálním prostoru NoD v Praze.