Kanadská koncertní hala jede na „zelenou" a inspiruje eko architekty

Javorové obložení, gumová izolace nebo speciální větrání koncertních sedaček. Sál symfonického orchestru z Montrealu byl otevřen před čtyřmi lety, hala se však stává inspirací pro další ekologické projekty teprve teď. Stavební techniky šetrné k životnímu prostředí koncertní hale vynesly certifikát v oblasti environmentálního designu.

Video Události v kultuře
video

Ekologická koncertní hala

Domov symfonického orchestru měl už od začátku vysoké ambice. „Zelený“ projekt je nakonec do puntíku naplnil. Koncertní hala je obložena dřevem ze 190 javorů z lesů s trvale obnovitelnou výsadbou. Svou funkci plní na výbornou také gumová izolace, která nepropustí ven jedinou notu - a to přímo pod budovou vede jedna z linek metra.

Sál se sám přizpůsobí poslechu hudby. Podmínky k poslechu jakékoliv muziky jsou optimální všude a nezáleží tedy na tom, kde divák sedí, tvrdí provozovatelé. Důraz byl kladen také na komfort příchozích. Na návštěvníky čeká přes dva tisíce sedaček, přičemž každá z nich má svůj vlastní větrací systém, takže není potřeba cirkulace vzduchu v celé koncertní hale.

A není to jen o samotném místě, kde hraje na 120 muzikantů. Obrovské prosklené foyer naplno využívá přirozeného světla a strop zdobí hliníková imitace zvukových vln. Raritou je také Salon pocty, který skýtá na 1400 metrů čtverečních troj a dvojvrstvých skleněných tabulí, které zajišťují akustiku.

Kanaďané nabízí i virtuální prohlídku pro ty, kteří se do sálu nedostanou, nebo si naopak chtějí ověřit správný výběr sedaček.