Jistě, pane ministře. Hacker a Appleby úřadují i v Pardubicích

Jistě, pana ministře v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Kariéra smyšleného politika Jima Hackera a jeho cesta do křesla předsedy vlády neprobíhá tak, jak si myslel. Úspěšný britský sitcom Jistě, pane ministře má i svou divadelní verzi, nejnověji ji nastudovalo Východočeské divadlo v Pardubicích.

Dlouholetý opoziční politik Jim Hacker se stává šéfem fiktivního ministerstva pro administrativní záležitosti. Do nové funkce nastupuje s tím, že zatočí s přebujelou byrokracií. Ovšem záhy přichází vystřízlivění. Jim Hacker zjišťuje, že skutečným vládcem resortu je Sir Humphrey Appleby.

Televizní série z produkce BBC měla premiéru už před třiceti lety, mnohé z toho, z čeho si dělá legraci, je ale aktuální dodnes. „Může to být příklad i z naší politiky, kdy slabý politik není schopen zvládnout ten administrativní moloch a může ho to semlít,“ domnívá se představitel Hackera Petr Dohnal. V roli stálého tajemníka ministerstva se představí Petr Kostka.

Jistě, pane ministře / Petr Dohnal a Helena Plecháčková
Zdroj: Východočeské divadlo v Pardubicích/Josef Vostárek

V premiéře uvede Východočeské divadlo hru Jistě, pane ministře 5. a 6. prosince. Na divadelní adaptaci pokračování sitcomu Jistě, pane premiére můžou diváci zajít do pražského Divadla bez zábradlí, kde se hraje už téměř rok.