Bratra Sinéad O'Connor zavedla Parádní jízda až do Prahy

Joseph O'Connor v Praze (zdroj: ČT24)

Čtenáři mohli se spisovatelem Josephem O'Connorem na vlastní kůži zažít Parádní jízdu. Bratr známé zpěvačky Sinéad O'Connor totiž osobně přijel do Prahy na křest stejnojmenné knihy. Nabízí v ní zábavné i dojemné příběhy fiktivní britské kapely, na jejímž příkladu zachycuje hudební scénu Británie osmdesátých let i proměny kultury a postavení hudebního průmyslu v čase.

Parádní jízda
Zdroj: Vydavatelství Mladá fronta

O'Connor v publikaci čerpá ze životních zkušeností své slavné sestry, která se pohybuje v prostředí, o němž píše. Kromě dokumentárního příběhu spisovatel píše román s vykreslenými postavami žijícími v prostředí skupiny, která jim svým způsobem supluje rodinu.

„Nemůže být náhoda, že jsem napsal román, kde se tolik mluví o zpěvu. Hlavní hrdina Fran hovoří o tom, jak ho kritici chválí za jeho silný vztah k publiku, přitom je to přesně naopak. Zpívá, jako by před ním nikdo nebyl. V tom by možná mohlo být něco z mé sestry, ale není to úplně jisté,“ odpověděl O'Connor na otázku, jak moc se inspiroval osobními zkušenostmi.

Dvaapadesátiletý autor k českému publiku nepromlouvá poprvé. V tuzemsku se už blýskl historickou Hvězdou moří – tedy dobrodružným příběhem zasazeným do doby irského hladomoru 19. století. V češtině vyšlo i jeho podstatně komornější drama Obchodník ze současného irského venkova.

Na čem pracuje nyní, O'Connor prozradit nechce - prý to nosí smůlu.