Anastomosis nabízí nový pohled na urbanismus

Praha – V centru současného umění DOX začíná výstava projektu Anastomosis, který je zaměřen na nové přístupy k urbanismu. Studenti architektury ČVUT se v průběhu dvou let snažili vymyslet způsob, jak proměnit město bez použití drahých přestaveb a jak propojit jeho živé a neživé části.

Projekt prezentuje jiný pohled na fungování současného města a řešení jeho problémů. Město je chápáno jako uzavřená struktura se „zamrzlou evolucí“. Jeho další vývoj nelze zajistit komplexní přestavbou, ale adaptací. K nastartování tohoto ozdravného procesu je potřeba aktivovat drobná, avšak významná propojení – anastomosis.

„Termín jsme si vypůjčili z medicíny a z biologie, kde znamená propojení určitých orgánových systémů, a protože město bychom mohli také přirovnat k organismu, tak nám přišel tento termín velice výstižný,“ vysvětluje vedoucí projektu Petr Hájek. Výstava představí 65 konkrétních architektonických návrhů pro čtyři městské lokality, které jsou výsledkem výzkumu proběhnuvšího v minulých dvou letech na Fakultě architektury pražské ČVUT.

Tři lokality, pro něž jsou návrhy určeny, se nacházejí v Praze a jedna v Karlových Varech. „Zaměřili jsme se například na propojení čtvrtí Žižkov a Karlín tunelem. V tuto chvíli je ten tunel takovým nepříjemným a nebezpečným místem, přitom je to velice důležitá propojka. Projekty ho doplňují o sportoviště nebo obchodní pasáž,“ uvádí Hájek.

Podle kurátora výstavy Adama Gebriana se další projekty týkají propojení pražského Karlína s Holešovicemi, bývalého koryta lanové dráhy v Karlových Varech nebo přístupu na Letnou ze strany od Starého Města. „Všechny projekty mají něco společného, jelikož nabízejí relativně snadné spojení něčeho, co je velice blízko sebe, a přitom to spolu nijak nekomunikuje, což je pro město velice typické. Ty projekty neříkají, jak ta věc má přímo vypadat, ale testují myšlenku, jestli by vůbec stálo za to tyto věci nějak přiblížit. Jde spíš o to ukázat různou škálu přístupů a nápadů,“ doplňuje.

  • Projekt Anastomosis zdroj: DOX
  • Projekt Anastomosis zdroj: DOX

Výzkum by měl pokračovat i v příštích letech. Současné návrhy budou prezentovány především prostřednictvím trojrozměrných modelů na výstavní ploše 900 m² v nově otevřené zadní budově centra DOX, a to od 1. února do 26. března 2012.

Vydáno pod