Praha hlásí Bouřkovou sezonu. Přijel Andrzej Sapkowski

Zaklínač úspěšně bojuje i v počítačové hře (zdroj: ČT24)

Andrzej Sapkowski, tvůrce legendární fantasy ságy o Zaklínači, ve čtvrtek v Praze uvede dvě audioknihy podle svých románů. Sapkowského sága je známa nejen ze stránek knih, ale i z filmů nebo počítačových her, o nichž mluví i prezident Obama.

Sapkowského nejznámějším dílem jsou povídky a rozsáhlá sága o Zaklínači. Titulní postavou je potulný bojovník Geralt, který má díky mutaci zázračné schopnosti, podstoupil náročný bojový výcvik a živí se jako nájemný zabiják a lovec nestvůr.

Počítačového Zaklínače zná i Obama

Příběhy neprodávanějšího polského spisovatele se v Polsku staly předlohou neméně úspěšné počítačové hry. Jejich počítačovou verzi si koupilo více než šest milionů hráčů.

„Její hrdinové mají přitažlivou historii, jsou rozporuplní. To je na trhu počítačových her výjimka, většinou jsou všichni černobílí, zatímco u Sapkowského je všechno zvláštně šedé,“ odůvodňuj úspěch Konrad Tomaszkiewicz, hlavní vývojář hry Zaklínač 3.

Počítačová verze Zaklínače dostala mladého vývojáře do první ligy světových her. Hodnotu jeho firmy vystřelila na 15 miliard korun. Při loňské návštěvě o hře veřejně mluvil i americký prezident Barrack Obama, který ji dostal od premiéra Donalda Tuska.

Andrzej Sapkowski
Zdroj: ČT24

„Moc nás těší, že zlepšujeme image Polska v zahraničí. Dokazujeme, že není důležité, kde bydlíte, ale že s vášní a nasazením můžete skvělé věci dělat všude,“ vyvozuje Tomaszkiewicz z úspěchu.

Sága pokračuje filmem?

První příběh o Geraltovi napsal jeho autor, Andrzej Sapkowski, v osmdesátých letech. Jeho fantasy příběhy mají i dnes spoustu fanoušků. „ V roce 2015 patřilo hned pět Sapkowského knížek do první desítky nejprodávanějších fantasy titulů v Polsku,“ upozornila Dorota Pietrzyková z knižního domu Empik.

V Polském institutu v Praze představí Sapkowski 19. listopadu dvě audioknihy podle svých románů Zaklínač: Bouřková sezona a Krev elfů. Spisovatel zásadně neposkytuje televizní rozhovory, před návštěvou Česka ale poslal alespoň vzkaz:

„Na to, že jsem se stal spisovatelem, mělo vliv hodně autorů. Přední místa mezi nimi patří Jaroslavu Haškovi, Karlu Čapkovi nebo Janu Drdovi.“

Zaklínač se v Polsku dočkal také už několika filmových zpracování. Podle spekulací médií se na ságu chystá i kabelová televize HBO, zpráva však nebyla potvrzena.