(Nejen) Havlův fotograf Škácha vidí svět černobílýma očima

Oldřich Škácha vystavuje (zdroj: ČT24)

Ačkoliv někdo nezná jeho jméno, snímky, které Oldřich Škácha nafotil, hovoří za něj. Neoficiální dvorní fotograf Václava Havla vystavuje v pražské Galerii Portheimka do 27. listopadu nejzásadnější fotografie své tvorby. Vůbec poprvé jsou také k vidění unikátní obrázky ze Sovětského svazu, kam byl umělec vyslán na služební cestu.

S Václavem Havlem se Oldřich Škácha potkal na konci šedesátých let, konkrétně na Sjezdu spisovatelů, kde budoucí prezident vystoupil. Fotograf se s ním seznámil a od té doby sledoval jeho (ještě disidentské) kroky vedoucí na nejvyšší politický post a dále až do konce. Právě Škácha je autorem zřejmě nejznámějšího Havlova snímku, který po jeho smrti dlouhou dobu visel na průčelí budovy Národního muzea.

  • Fotograf měřil přes dva metry a snadno tak převýšil ostatní kolegy. Jeho snímky tak mají zcela jinou perspektivu.
  • Byl nepřítelem digitální barevné fotografie. Celý život zůstal věrný svému „šedivému“ stylu. 
  • Jeho archiv skýtá pouze černobílé negativy. Mnohé z nich jsou ještě neprobádané a leží v Knihovně Václava Havla.

Když Kundera s Obamou snídá…

Ačkoliv je umělcova tvorba nejvíc spjatá s někdejší hlavou státu, výstava (Nejen) Havlův fotograf Oldřich Škácha má v zásobě další slavná jména především z české kulturní scény. Mladý Milan Kundera, Jan Werich, Miroslav Horníček, Marta Kubišová, Ivan Klíma, ale také Arthur Miller, Barack Obama, Margaret Thatcherová a další, jsou skromnou přehlídkou tváří, která fotografovi stanula před objektivem.

Ve světové premiéře budou představeny snímky ze Sovětského svazu, kde byl Škácha na služební cestě nebo slavné záběry ze sovětské okupace ze srpna 1968. Některé z nich se staly přímo symbolem tehdejší události. Další specialitou je fotodokumentace růstu funkcionalistických staveb Československa.

Fotograf Oldřich Škácha se svou nejznámější fotografií Václava Havla
Zdroj: ČTK

Oldřich Škácha zemřel v roce 2014 v sedmdesáti dvou letech.