Pěvkyně Gruberová vystoupí na Pražském jaru

Praha - Světoznámá sopranistka slovenského původu Edita Gruberová vystoupí 25. května na Pražském jaru. Již před dvěma lety ve Dvořákově síni přednesla písně od Mozarta, Schuberta, Brahmse a Strausse, tentokrát uvede i svou oblíbenou Normu.

„Prožít osud Normy je něco úžasného a velmi namáhavého, je celou dobu na jevišti,“ říká pěvkyně, označovaná kritiky jako prima donna assoluta nebo královna bel canta. Ve Dvořákově síni Rudolfina přednese také operní árie od Mozarta, Donizettiho i Belliniho.

Pěvkyně vystoupí za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a pod taktovkou svého manžela, rakouského dirigenta a pianisty Friedricha Haidera. „Hrajeme spolu více přes 20 let, poznám každý jeho zdvih, každý takt a on pozná každé moje nadýchnutí,“ říká o spolupráci. 

Edita Gruberová debutovala v roce 1968 ve Slovenském národním divadle. V 70. letech emigrovala a získala angažmá ve Vídeňské státní opeře. S ní si za minulého režimu zazpívala i v Praze. Pověst „slovenského slavíka“ se rychle šířila a Gruberová začala hostovat v předních evropských operních domech. Největším uznáním jejího talentu je titul komorní pěvkyně, který jí propůjčila Vídeňská státní opera.