Paul Gauguin: Bonjour, monsieur Gauguin

Za dalším výjimečným uměleckým dílem se tentokrát vydáme do Sbírky moderního umění ve Veletržním paláci. Slavný obraz francouzského malíře Paula Gauguina Bonjour, monsieur Gauguin je nejen významným zástupcem autorova bretaňského období, ale i jedním z nejzákladnějších děl sbírky francouzského umění Národní galerie v Praze. V roce 1889, kdy zmíněný obraz namaloval, Gauguin dávno ve své tvorbě opustil určitá impresionistická východiska, usiloval o osamostatnění barvy a zvýraznění lineárnosti. Ve stejném roce vytvořil také dvě slavná díla Vidění po kázání a Žlutý Kristus.

Eugène Henri Paul Gauguin (1848–1903) zobrazil na plátně nazvném v překladu Dobrý den, pane Gauguine muže kráčejícího bretaňskou krajinou. Obraz, jenž vznikl při malířově třetí návštěvě Bretaně, je spíš ironií, je velmi civilní, má v sobě ale i jistou tajemnost a hloubku. O analogii s dílem Gustava Couberta i dalších detailech pohovoří kurátorka Olga Uhrová.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Bonjour, monsieur Gauguin (zdroj: ČT24)

Olga Uhrová je od roku 1989 kurátorkou Sbírky moderní světové malby 19.-21. století. V roce 1990 absolvovala studijní pobyt na univerzitě ve Virginii (Katedra dějin umění), 1995 Paříž Centre Georges Pompidou, 2001 Paříž Musée Picasso. Odborně se zabývá světovým malířstvím a připravila řadu zahraničních monografií i tematických výstav společně s texty do katalogů.

Seriál Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje opět v neděli 29. ledna. Tématem bude obraz Svatý Šebestián od českého malíře Bohumila Kubišty, o kterém bude hovořit kurátorka Rea Michalová. Všechny předešlé díly naleznete zde.