Čínských tisíc let trvá v českém muzeu skoro rok

Do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur se přenesla Říše středu. Stejnojmenná výstava přibližuje tisíc let z dějin Číny, mimo jiné jedním z deseti nejvzácnějších exponátů svých sbírek.

Předměty, z nichž většina je vystavena vůbec poprvé, provedou návštěvníky čínskými dějinami od 3. století n. l. do závěru dynastie Ming na počátku 17. století. Tedy obdobím, kdy se čínská společnost a kultura velmi měnila, především díky obchodním kontaktům s blízkými i vzdálenými zeměmi.

Do Říše středu láká Národní muzeum vzácnou soškou ze svých sbírek. Představuje bódhisattvu soucitu, ženské božstvo Kuan-jin. „Vyniká nádherným zpracováním v porovnání s jinými skulpturami tohoto typu,“ upozornil generální ředitel NM Michal Lukeš.

„Čínská podsbírka Náprstkova muzea se řadí mezi světovou špičku,“ připomněl také. Lidé z ní uvidí například i desetimetrový svitkový obraz, zachycující život v čínském idealizovaném městě, či hrobové figurky, které představují koně, povozy i lidi od krásných dam přes úředníky po vojáky a přibližují tak tehdejší čínský svět. Vystaveny jsou i zdobené nádoby z porcelánu, jež patří k čínským vynálezům.

Do Říše středu se zájemci mohou vydat téměř celý rok – až do 30. září 2016.

Říše středu v Náprstkově muzeu (zdroj: ČT24)