Design není blok, ale svoboda

Staré a fádní nahradit novým a originálním, přesně to lze učinit na Výstavišti v Holešovicích, kde v Průmyslovém paláci probíhá sedmnáctý ročník Designbloku. Během šesti dnů se na něm představí novinky od designérů a módních návrhářů nejen tuzemských, ale i zahraničních hostů. A motto pro rok 2015? Svoboda.

Návštěvníci najdou výjimečně všechno na jednom místě. Oproti předchozím přehlídkám se artefakty z oblasti designu nábytku, bytových doplňků, autorského šperku, módy i grafického designu srotily pod jednou střechou a usnadňují tak orientaci v nepřeberném množství produktů.

Začíná Designblok (zdroj: ČT24)

Super, Open, nebo snad Art?

Designblok je již tradičně rozdělen do několika částí. Superstudio pod svá křídla schraňuje prestižní tuzemské i zahraniční výrobce, kdežto Openstudio zacílilo na novinky v oblasti módy, šperkařů, grafických designérů a umožňuje prezentaci designových škol. Módní přehlídky se budou konat ve střední hale Průmyslového paláce. Molo bude patřit druhému ročníku přehlídky diplomových prací designérů z evropských zemí Diploma Selection a ukrajinské návrhářce Iryně Džusové, která uvede svou kolekci o totalitarismu a svobodě.

Třetím prostorem je Art House zaměřený na instalace na pomezí volného umění a designu. Pro Lapidárium a Divadlo Spirála je připravili čeští umělci v kurátorském výběru Lenky Lindaurové.

Designblok dorůstají sourozenci

Letošní designblok se pyšní 253 instalacemi. Vzhledem k limitovaným prostorám účastníci sice prošli přísnějším výběrem, zároveň ale došlo ke zlevnění účastnických poplatků, aby rozhodující roli hrála hlavně kvalita.

Právě údajně vysoké účastnické poplatky s velkým prostorem, jaký na Designbloku mají komerčně úspěšné značky, stály za zrodem konkurenčních přehlídek designu. Vedle Prague Design Weeku, který se poprvé konal už loni, se letos v listopadu chystá první ročník přehlídky Czech Design Week. Jeho pořadatelé slibují, že se zaměří na nezávislou scénu a jednotlivé osobnosti spojené s designem či volným uměním. Stále se rozšiřuje také festival DesignSupermarket, který se koná vždy v předvánočním čase a spolupracují s ním přední čeští tvůrci.