Karel Purkyně: Podobizna kováře Jecha

Podobizna kováře Jecha je dílem, jež je vyobrazeno snad ve všech učebnicích. Malba z roku 1860 šla ve své době proti všem konvencím. Diváka nadzvedl ze židle nejen formát obrazu - v takové velikosti se užíval spíš pro historickou malbu, ale i tehdy neobvyklé míšení žánrů. Autorem obrazu je Karel Purkyně, realistický malíř, kritik a intelektuál, jenž svým dílem představoval nový typ umělce. Více o Purkyňově díle i o tom, jak malba souvisí s Národním obrozením, napoví kurátorka Kristýna Brožová.

Kristýna Brožová je absolventkou bakalářského studia dějin umění na Filozofické fakultě UK v Praze, v současné době je studentkou navazujícího magisterského programu. Od roku 2010 externě spolupracuje s Národní galerií v Praze jako lektorka kurátorka pro edukační činnost.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Podobizna kováře Jecha (zdroj: ČT24)

Na další díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá se můžete těšit opět v neděli 15. ledna. Ředitelka Sbírky umění 19. Století NG v Praze Šárka Leubnerová představí obraz Krajina se zříceninou opatství v Kelso od Antonína Mánesa. Všechny předešlé díly naleznete zde.