Adresa: Místo mezi místy. Odesílatel: Epos 257

Místa mezi místy (zdroj: ČT24)

Místa mezi místy neboli nezastavěné plochy pod, na periferii i v centru Prahy. Kolemjdoucí je obvykle míjí a bezdomovcům často slouží jako útočiště. Student FAMU Marek Matvija a umělec Epos 257 natočili o takových místech dokument, jehož premiéru promítnou ve čtvrtek večer na Nákladovém nádraží Žižkov v rámci festivalu Landscape.

V roce 2008 přestavěl Epos 257 část své galerijní instalace na obyvatelný přístřešek a přestěhoval ho pod Barrandovský most. Nazval ho Útočiště a od té doby v něm bydlí bezdomovecký pár. „Film zachycuje jak transport objektu a jeho umístění do vyloučené zóny pod Barrandovským mostem, tak útržky ze života dvou (bývalých) bezdomovců, kteří jej nyní již sedmým rokem obývají,“ uvádí Nákladové nádraží.

Legenda pražské graffiti scény od té doby sledovala proměnu ploch celých pět let kvůli umění. Realita ho s režisérem Matvijou ale nakonec zavedla trochu jiným směrem. Ve svém dokumentu Místa mezi místy odhalují, že na takových místech hledají bezdomovci ztracenou důstojnost. Jejich domovy jsou často nelegální, nezkolaudované a dočasné.

I když mají jen improvizovaný domov, má to zásadní vliv na komplexnost jejich identity.
Epos 257

Přes svůj obsah se dvacetiminutový snímek nesnaží stát sondou do života bezdomovců. Nabízí ale neobvyklý vhled do prasklin ve fungujícím městě, ve kterých za nezájmu autorit a společnosti spontánně bují život. 

Film sleduje vzniky a zániky míst a improvizovaných domovů, divoké proplétání přírody, architektury a reliktů lidské činnosti ve vyloučeném prostoru.

Ostatním občanům ohledně lidí bez střechy nad hlavou radí: Neměli bychom se snažit je vytěsnit a předstírat, že neexistují a nikde nežijí.