Když maďarské divadlo, tak pro Maďary. Kulturní obec protestuje

Budapešť – Jedna z předních scén v Budapešti, Nové divadlo, bude od února uvádět jen hry maďarských autorů. Plánuje to nový ředitel György Dörner, který se netají svými nacionalistickými názory. Z divadla chce vytvořit stánek, který bude propagovat maďarské národovectví. Na post indendanta má nastoupit nechvalně známý krajně pravicový politik a spisovatel István Csurka, který v roce 2008 prohlásil, že Budapešť už není maďarské, ale židovské město. Kulturní veřejnost proto sepisuje petice a protestuje.

Dosavadní pověřený ředitel – uznávaný dramatik István Márta – na adresu Dörnera i Csurky uvedl, že hájí ideologii a filozofii, která je v Evropě nepřijatelná. Csurka krátce po svém jmenování v říjnu napsal kritický článek, v němž kritiku svého jmenování do čela divadla označil za organizovanou kampaň „budapešťského židovstva“ proti snaze o kulturní vzestup maďarského národa. Podle serveru Index tím Csurka definoval své představy o údajné „nadvládě budapešťského židovstva nad kulturou a svou vlastní roli v boji za národní rozkvět“. 

V reakci na článek pak budapešťský primátor István Tarlós (Fidesz) Csurku vyzval, aby se od výroků neslučitelných s politickou kulturou distancoval. Byl to přitom právě Tarlós, kdo do čela divadla oba muže jmenoval, s cílem profilovat scénu „podstatně více politicky“ než dosud, skoncovat s „chorobnou hegemonií liberalismu“ a orientovat ji „národně angažovaně“. 

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Jmenování obou mužů pro čelné funkce divadla vyvolalo počátkem srpna rozhořčení a protesty nejen maďarské kulturní scény, ale i v zahraničí. Podle kritiků se Csurka snaží politicky usměrňovat kulturu ve stylu vlády jedné strany. Mnoho herců Nového divadla chce také stánek opustit: „Pokud je na nízké úrovni kultura a školství, tak je na nízké úrovni i myšlení lidí. Lidé, kteří se o nic nezajímají a na nic neptají, lze mnohem snáze ovlivnit než lidi zvídavé,“ konstatuje herec Balázs Galkó. 

Vláda Viktora Orbána, šéfa strany Fidesz, se dostala k moci loni v dubnu a má v parlamentu absolutní většinu dvou třetin křesel. Nasadila silně nacionalistický kurz a prosazuje tichou „národní revoluci“. Nedbá přitom na protesty a upozornění Evropské unie a nevládních organizací, podle nichž přijímaná opatření omezují demokracii v zemi.