Víly, skřítkové a trpaslíci odplaší všechny zlé síly

Praha – Do pražské galerie Artinbox pronikli skřítci, víly a trpaslíci. Čtyřicítka českých umělců tu prezentuje svá díla s motivy těchto mystických postaviček. Mezi vystavujícími figurují jména jako Jaroslav Róna, Veronika Bromová nebo přední „trpaslíkolog“ Kurt Gebauer.

V kouzelných dnech kolem Vánoc, během tmavých dnů a dlouhých nocí kolem blížícího se slunovratu, se z temnot vynořují tajuplná stvoření. Navštěvují citlivé duše, vtahují je k sobě do čarovného světa fantazie a snů. Jsou tu bytosti různé, krásné i hrůzné… Jak uvádí galerie Artinbox, pro vílo-skřítko-trpaslíkovskou výstavu vybrali její pořadatelé jen ty hodné a nejhodnější. Některé z nich se sice můžou tvářit hrozivě, ale v jádru jsou to dobráci, jenž odplaší všechny zlé síly…

Svět fantazií zprostředkovává na kouzelné výstavě téměř čtyřicet výtvarníků s šedesáti díly, k vidění jsou obrazy, sochy, fotografie a grafiky. Trpaslíka jako parodii světlých zítřků prezentuje i Kurt Gebauer. Jeho trpaslíci si před rokem 1989 nenápadně utahovali z komunistických idejí. „Když skončil ten režim, tak jsem si říkal, že už to bude jen taková roztomilá kuriozita, ale ono ne, ono to nabylo nějakou novou, ironickou podobu,“ říká.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

A tak se trpaslíci poťouchle naváží i do dnešní společnosti, a to nejen v Gebauerově díle. „Když jsem vybírala ta díla, tak je fakt, že jsem těch trpaslíků najednou měla hrozně moc,“ podotýká kurátorka výstavy Nadia Rovderová. Trpaslíci a skřítci jsou často bráni jako symbol kýčovitosti. Právě tento motiv umělci ve svých dílech rozvádějí leckdy až do absurdních rozměrů.

Autoři si tak pohrávají se satirou, ale třeba i s dekadentními představami, někteří pak berou trpaslíky i jako odraz sebe samých. „Vlastně i my všichni jsme trpaslíci. Myslíme si, že jsme gigantičtí, že jsme nejdůležitější tady na té planetě. Možná by nám někdy prospělo podívat se i z jiné perspektivy,“ dodává jedna z autorek, Veronika Bromová. To, že trpaslíci nejsou pouze zahradními strážci, dokazuje kromě jiných například filozofický spis o trpaslících od Václava Cílka.

Kouzelná výstava plná pohádkových bytostí v pražské galerii Artinbox.
Zdroj: ČT24/Galerie Artinbox

Kouzelná výstava plná víl a vílounů, trpaslic a trpaslíků i skřítků různých barev, vyznání a temperamentu potrvá v galerii Artinbox do 24. ledna 2012.