ČT art na podzim sklízí osobnosti. Začne o podivném odpoledni

Kulturní stanice ČT art vstupuje s podzimem do třetího roku vysílání, výročí s diváky oslaví opět přímým přenosem významného divadelního představení. V podzimním programu ale myslí samozřejmě nejen na divadlo. Připomene v něm hned několik výrazných kulturních osobností.

Na první narozeniny posadil Art diváky do hlediště pražského Divadla Na zábradlí, kde se právě hrála inscenace Velvet Havel. Letos se na 1. září přesune do Činoherního klubu a uvede jeden z jeho nejslavnějších kusů - Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. Hra spoluzakladatele divadla Ladislava Smočka je na repertoáru už celé čtvrtstoletí.

  • Kdo ještě přijde na oslavu? Dr. Burke z Činoherního klubu je hlavním hostem druhých narozenin ČT art, ale ne jediným. Na první zářijový týden připravila stanice speciální program. Připravit se diváci mohou na Ka neboli velkolepou akrobatickou odyseu Cirque du Soleil (31. 8.), na herečku Kim Novak, která se během návštěvy Febiofestu stavila i za Markem Ebenem Na plovárně (2. 9.), anebo na oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi.
Upoutávka: Týden dárků (zdroj: ČT art)

Výběr není náhodný. K padesátinám této scény vznikl šestidílný dokumentární cyklus Magický Činoherní klub, který je součástí podzimního programu Artu. Jeho autorem je Josef Abrhám mladší, který loni debutovat portrétem Pavla Landovského Hoteliér, v němž se opět sešly výrazné osobnosti Činoherního klubu. S nimi také připravuje svou hranou celovečerní prvotinu, komedii V klidu a naplno.

Podivné odpoledne Dr.Zvonka Burkeho uvidí diváci ČT art v přímém přenosu. Na fotografii je představení z roku 1982.
Zdroj: Jaromír Čejka/ČTK

Z jeviště na obrazovky se v podzimní sezoně mimo jiné dostane i Den opričníka, inscenace pražského Studia Hrdinů ověnčená cenami, především díky hereckému výkonu Karla Dobrého, který je hlavní a v podstatě jedinou postavou této mrazivé grotesky o moci. Ceněné je i tanečně vizuální transgenderové představění S/He is Nancy Joe, za nímž stojí současná talentovaná režisérka a tanečnice Miřenka Čechová. O tanci ledacos přiučí také portrét Jiřího Kyliána. Český choreograf světového renomé byl pětadvacet let uměleckým šéfem Nizozemského tanečního divadla.

Pro změnu filmovými jmény české kinematografie se bude hemžit cyklus Zlatá šedesátá II. Názvem i obsahem navazuje na projekt, jenž se před šesti lety zaměřil na tehdy žijící a většinou stále tvořící filmaře šedesátých let. Nyní přichází s portréty dalších třinácti režisérů, jejichž život a dílo se již uzavřely. Každý z dílů doprovodí i promítnutím filmu daného tvůrce - úvod obstará oscarový Obchod na korze od Jána Kadára a Elmara Klose. Tvůrčí vlna propojí také výjimečnou generaci slovenských fotografů, kteří se začátkem 80. let potkali na pražské FAMU. Dokument, nazvaný vlna vs. břeh, o nich natočil Martin Štrba.

Cyklus Zlatá šedesátá II zahájí portrét Jána Kadára a Elmara Klose a jejich Obchod na korze.
Zdroj: Bontonfilm

Za architekturou se diváci vydají v další řadě Šumných stop, tentokrát Davida Vávru a Radovana Lipuse zavedou do Brazílie. Pouze doma se nebude držet ani hudební program. Vedle záznamu koncertu České filharmonie s německou houslistkou Julií Fischerovou nebo vzpomínkovým koncertem na Filipa Topola a kapelu Psí vojáci Sbohem a řetěz artový podzim romanticky naladí tenorista Andrea Bocelli, který prožil koncertní Love in Portofino, rozkmitá elektronické duo Chemical Brothers a rozpiští boy bond Take That při vystoupení k dvacetiletému výročí.

ČT art odvysílá i záznam vzpomínkového koncertu na Filipa Topola. Snímek byl pořízen na jeho pražském koncertě s Psími vojáky v roce 2003.
Zdroj: Honza Šípek/ČTK
  • odvysíláno bylo 226 premiérových českých dokumentů
  • zaznělo 146 premiérových koncertů všech hudebních žánrů
  • uvedeno bylo 51 premiérových divadelních představení, oper, muzikálů a baletů
  • do Událostí v kultuře se vešlo 5688 reportáží, vstupů a rozhovorů
  • v letošním roce ČT art zasáhne denně 150–200 tisíc diváků