Karel IV. byl také jen člověk, ukáže Národní galerie

Události v kultuře o výstavě Karla IV. (zdroj: ČT24)

Příští rok uplyne 700 let od narození panovníka Karla IV. Národní galerie se k této příležitosti pokusí zopakovat úspěch s výstavou Císař z boží milosti z roku 2006. Na Pražský hrad díky ní tenkrát zavítalo 100 tisíc návštěvníků. Tentokrát chce Lucemburka demytizovat a ukázat jako skutečného člověka. Vláda plánuje na oslavy výročí vyhradit 250 milionů korun.

Císař z boží milosti před lety prodával časově omezené vstupenky, aby se zapůjčené exponáty stačily vrátit zpět k majitelům, a tak se výstava vyprodala ještě dva měsíce před skončením. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt se však podobnému omezení hodlá v roce 2016 vyhnout. Fandové historie přehlídku budou moci navštívit od května do září ve Valdštejnské jízdárně, která je prý navíc na podobné akce vhodnějším prostorem než hradní Obrazárna.

Jenom v Praze se příští rok chystá 10 výstav ohledně uctění památky legendárního Lucemburka.

Co je ale hlavní, že expozice z drtivé většiny obmění obsah. Návštěvníci tak neuvidí ty samé věci jako před sedmi lety. Národní galerie chce nejslavnějšího českého panovníka 14. století demytizovat a představit i jeho činy, které se v učebnicích nebo v médiích většinou neuvádějí – jako například likvidace židovské čtvrti v Norimberku. Fajt tvrdí, že dějiny králův odkaz zbytečně idealizují a trvají na udržení neposkvrněného obrazu otce vlasti.

Vláda chce na oslavy výročí Karla IV. vyhradit 250 milionů korun. Výstava Národní galerie spolkne zřejmě 26 milionů. Z katedrály v Cáchách totiž poprvé v historii přiveze do Česka panovníkovu korunovační korunu a z Benátek zase zlatnické památky.

Po Praze se tatáž výstava přesune do německého Norimberku.