Štěstí už měli, teď v San Sebastiánu zabojuje Rodinný film

Koprodukční snímek České televize Rodinný film se na vysoce významném Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu popere o vítězství v soutěžní kategorii New Directors. Slovinský režisér Olmo Omerzu po svém debutu Příliš mladá noc zůstává u tématu rodiny a lidských vztahů. Od roku 2005, kdy byl do festivalového klání přijat film Bohdana Slámy Štěstí, který posléze i vyhrál, Česká republika neuspěla.

Poslední zářez z filmového festivalu v San Sebastianu mělo Česko díky Slámovi před deseti lety. Kromě režiséra si za svůj výkon v dramatu tehdy odnesla cenu také herečka Aňa Geislerová.

Šanci na úspěch má po letech Rodinný film, jehož zápletku autor zatím moc prozrazovat nechce. Netají ale, že v něm zkoumá společenství rodiny. „Nejvíc mě zajímalo, co se stane, když z rodinné buňky vytáhneme figury krále a královny, tedy matky a otce, a kdo nahradí jejich otcovskou a mateřskou roli,“ popisuje. Odpověď hledá v krajních situacích, jimž postavy vystavuje.

Kvůli plavbě přes oceán nechávají rodiče doma dvě nedospělé děti, které se potýkají s nabytou svobodou. Podobně jako v Omerzově prvotině Příliš mladá noc jsou teenageři vtaženi situací do světa dospělých, což mění i jejich dosavadní svět.

Česká premiéra snímku zatím stanovena nebyla. Zdá se, že se na ni letos ani nedostane – tvůrci nejdřív chtějí zkusit štěstí v zahraničí a doufají, že zabodují na dalších mezinárodních festivalech.

Ten v San Sebastiánu se koná ve dnech 18.–26. září a patří mezi nejprestižnější španělskou filmovou událost. Koná se již od roku 1953. Podobně jako tuzemský festival v Karlových Varech se řadí do kategorie A mezinárodní producentské organizace FIAPF a tím pádem tedy mezi nejvýznamnější světové akce tohoto typu.