Noblesní atmosféra dobových tančíren v rytmu swingu

Praha - Nové jazzové seskupení s názvem Harlemania zahájí dnes večer v Národním domě na Vinohradech dvoudenní maraton 14. ročníku festivalu swingové hudby. Zahraničním hostem budou tři afroamerické dámy The Three Ladies Of Blues, které vystoupí za doprovodu tria maďarského klavíristy Gustava Csika a předvedou show napříč žánry blues, gospel, jazz a samozřejmě swing.

Harlemania měla premiéru letos na jaře. Za zrodem kapely se čtyřčlennou saxofonovou sekcí, třemi trubkami, dvěma pozouny a rytmikou stojí kytarista a zpěvák Marek Rejhon. Specialitou seskupení zkušených jazzových muzikantů jsou skladby v původním aranžmá orchestrů Duka Ellingtona, Caba Callowaye a dalších legend americké jazzové scény 30. a 40. let minulého století. Za doprovodu profesionálního tanečního páru pozve Harlemania návštěvníky nejen k poslechu, ale nabídne i vizuálně atraktivní show.

The Three Ladies Of Blues ve složení Joan Faulknerová, Joanne Bellová a Harriet Lewisová za jedenáct let své umělecké dráhy nadchly nejedno publikum. Dnes se o jejich umění přesvědčí i to pražské. „Three Ladies jsou na našem festivalu poprvé a zároveň jsou poprvé i v České republice,“ uvedl ředitel Národního domu na Vinohradech Milan Hájek.

Rozhovor s Milanem Hájkem a Karlem Stiefelem (zdroj: ČT24)

Festival swingové hudby představí české i zahraniční swingové špičky. „Národní dům se promění na centrum swingu, jazzu a dobré zábavy, to je naše krédo a náš cíl,“ doplnil Hájek. Kromě bigbandů je podle dramaturga festivalu Karla Stiefla v programu také kladen důraz na vokální soubory. Festival potrvá v Národním domě na Vinohradech do čtvrtka.