Kde domov mů(ó)j? Ve folklorem nabité Strážnici!

Ve Strážnici začal sedmdesátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Největší folklorní setkání v Česku každoročně přiláká do strážnických amfiteátrů asi 20 tisíc lidí, pro které vystoupí kolem třech tisíc účinkujících. K tradičním magnetům patří například soutěž tanečníků verbuňku, letos zpestřená o vystoupení téměř všech minulých vítězů. Hlavní program odvysílá ČT art v sobotu večer a přímý přenos slavnostní bohoslužby je naplánován na nedělní ráno.

Začíná folklorní festival ve Strážnici (zdroj: ČT24)

Ve Strážnici vyrostla velkolepá scéna, na jejíchž prknech se představí devětadvacet uměleckých souborů a téměř čtyři stovky účinkujících. Hlavní dvouhodinové programové pásmo Kde domov mů(ó)j nabídne scénické představení plné hudby, zpěvu, tance, ale také pestrých lidových krojů a ukázek tradiční lidové kultury.

Historii nejstaršího a největšího folklorního festivalu v Evropě ještě před samotným přenosem zmapuje autorský dokument Břetislava Rychlíka, který odvysílá program ČT2. Dokument nazvaný Tunel pod dějinami provede diváky vývojem folklorismu od druhé světové války až po současnost.

Festival Strážnice pokračuje i v neděli, a to slavnostní bohoslužbou z barokního chrámu Nanebevzetí Panny Marie ve Strážnici, kterou bude celebrovat olomoucký arcibiskup a strážnický rodák Jan Graubner. Diváci ČT2 ji uvidí v přímém přenosu od devíti hodin.

„Program chce divákům přiblížit Slovácko ve vší jeho kráse, barevnosti a rozmanitosti,“ popsala Magdalena Múčková z autorského týmu. Vystoupí jednotlivci, soubory a skupiny ze všech oblastí Slovácka, od Podluží po Luhačovské Zálesí.

Sobotní podvečerní pořad Domovina představí folklor národnostních menšin v Česku. V době intenzivních veřejných debat o uprchlících je podle pořadatelů potřeba poznávat kulturu menšin. „Lidové tradice národnostních menšin náležejí zcela nepochybně do oblasti tradiční lidové kultury celé naší země,“ uvedl autor pořadu Jan Krist.

Tradiční součástí strážnického festivalu jsou vedle komponovaných pořadů také volné zábavy s hudeckými muzikami i dechovkami. Letos se na různých místech v areálu vystřídá 13 cimbálových a pět dechových hudeb.