Nahaté emoce v Kreutzerově sonátě

Praha – Kreutzerova sonáta, název, který pro svá díla použili Ludwig van Beethoven, L. N. Tolstoj a Leoš Janáček, si jako název zvolil pro svůj multižánrový projekt i choreograf a režisér Martin Dvořák. Stejnojmenná díla tří autorů zpracoval třemi různými choreografickými způsoby, spojil je ale zároveň v jeden divadelně-taneční celek.

Jako první název Kreutzerova sonáta použil Beethoven pro houslovou sonátu A dur v roce 1803. Na premiéře ji uvedl spolu s houslistou Bridgetowerem, věnoval ji ale houslistovi Rudolfu Kreutzerovi, který ji ovšem nikdy nehrál. Důvodem byla „pomsta“ Bridgetowerovi, s nímž slavný skladatel soupeřil o jednu ženu.

O necelé půlstoletí později byl Tolstoj Beethovenovou sonátou tak fascinován, že se jí nechal inspirovat při psaní moralistního příběhu. Prostopášný muž zabije ze žárlivosti svou ženu, která se svým milencem hraje právě Kreutzerovu sonátu. A z této novely pak ve 20. letech 20. století vycházel Leoš Janáček – který měl mimochodem vztah s provdanou ženou – při komponování svého prvního smyčcového kvartetu.

Díla, jež vznikala v rozmezí sta let, propojil Martin Dvořák ve zcela nové Kreutzerově sonátě. „Tématem projektu byla žárlivost. Ten třetí se vždy začne nějakým způsobem promítat do života páru,“ prozradil.

Reportáž Terezy Radváková (zdroj: ČT24)

Choreografie je doprovázena živým hudebním doprovodem, část inspirovaná Tolstým vychází z útržků originálního textu. Cílem přitom nebylo zinscenovat novelu na hudbu Beethovena a Janáčka, ale nahlédnout tato tři díla v nových souvislostech prostřednictvím syntézy tance, divadla a živé hudby. Projekt kromě hry s textem a hudbou stojí i na velmi blízkém kontaktu s divákem. „Emoce jsou vůči němu nahaté,“ poznamenal Dvořák.

Na projektu spolupracoval soubor Company ProART, pianista Richard Pohl, houslistka Jolana Dvořáková v alternaci s Ivanou Frajtovou a smyčcový Miloslav Ištvan Quartet. Text přednese herec a hudebník Robin Sobek.

Světovou premiéru měla Kreutzerova sonáta před časem na Novém Zélandu, evropskou 20. 11. v pražském divadle Rokoko. Na českých jevištích bude ještě uvedena v Brně (22. 11.), v Praze (27. 11.) nebo v Jihlavě (28. 11.).