V Moskvě se promítal neznámý film Věry Chytilové o Miloši Formanovi

Moskva - Retrospektiva filmů Věry Chytilové nabídla divákům v Moskvě jedinečný snímek. Dokument Chytilová versus Forman z roku 1981 existoval v jediném exempláři, který vlastnila Belgická královská cinematéka. České ani ruské instituce přispět nechtěly. Kopii nakonec zaplatila veřejná sbírka.

Chytilová versus Forman - 84 minut polemik, názorových střetů, pohledů na život i filmovou tvorbu. V hlavních rolích dokumentárního filmu dva známí režiséři. Moskevské premiéře předcházelo téměř detektivní pátrání. „Ten film prakticky nebyl k nalezení. Podařilo se nám ale kontaktovat producenta z Belgie. Vyšel nám vstříc,“ vysvětluje básník a rusista Jan Machonin. Pořadatelům moskevského festivalu filmů Věry Chytilové se tak podařilo objevit jedinou existující kopii dokumentárního filmu z roku 1981. Česká režisérka tehdy natáčela pro belgickou televizi.

Žádné promítání v Moskvě by se nekonalo, nebýt belgického královského filmového archivu, kde mají velkou sbírku československých snímků. Právě tady v Bruselu se nacházela jediná existující kopie a právě tady se rozhodli, že pořídí další a nabídnou ji za zlomek ceny. Kopii se nakonec podařilo zaplatit díky veřejné sbírce.

Moskevská retrospektiva Věry Chytilové představila její neznámý film (zdroj: ČT24)

Chytilová natáčela svého legendárního kolegu Formana v době, kdy režíroval film Ragtime. Výsledkem je unikátní dvojí portrét filmařů české nové vlny a jejich názorová konfrontace. Dokument nabízí pohled jednoho na druhého. Přibližuje Formanův styl, zachycuje jej při natáčení i na procházkách ulicemi. Oscarový režisér hovoří o své filmařské vášni i o umění vybrat správného herce pro správnou roli.

V moskevském kině Pionýr na slavném Kutuzovském prospektu přehlídka filmů Věry Chytilové trvala dvanáct dnů a uvedeno bylo jejích 18 filmů. Vždy bylo vyprodáno. „O filmy české nové vlny je v poslední době v Rusku velký zájem,“ říká spoluorganizátor festivalu Maxim Pavlov. „V době komunismu bylo velmi hodně filmů zakázáno, diváci mohli vidět jen populární komedie a pohádky,“ dodává Viktoria Levitovová, expertka na české filmy. Pořadatelé moskevského festivalu chtějí film Chytilová versus Forman promítnout i v českých kinech.