V Brně vystavěli Tvrz opevněnou syrovým husitským humorem

Jak dlouho trvá, než se lidé rozhodnou, jestli budou čestní a udatní, nebo zbabělí a neodvážní? Odpověď na otázku lze najít v úterý večer v Divadle Bolka Polívky v Brně. Premiérově tam hrají  komedii Tvrz, zasazenou do husitské doby. V hlavních rolích se představí Milan Šteindler a Jiří Pecha.

Jan Hus je již dávno na pravdě boží a na Českou zemi se valí křižáčtí nájezdníci. Na malém ostrohu tyčí se osamoceně nevelká tvrz hejtmana Arnošta. I na ni brzy dolehnou krutosti doby a válečných požárů. „Křižácká přesila blíží se a muži, ženy, ale i panicové a panny budou nuceni rozhodnout se, čemu dát přednost – boji, či zbabělosti – cti, či ohnutým zádům? Jakou cestu zvolí naši předkové, jakou cenu tím dají svým životům?“ přibližují zápletku divadelníci.

Zatímco jedni vyznávají filozofii typu „když nebudeme vystrkovat hlavy, tak si nás nevšimnou“, druzí se v sobě snaží zažehnout poslední jiskřičky statečnosti. Největší změnou projde ve hře hejtman Arnošt v podání Milana Šteidlera, kterému tvrz patří – z notorického popíječe vína se v závěru stává hrdinou.

Tvrz v Divadle Bolka Polívky (zdroj: ČT24)