Nejlepší studenti tráví Svaťák na pražské Štvanici

Praha - Opuštěná vila na pražském ostrově Štvanice se na podzim otevřela coby nová divadelní scéna. Tento víkend se činohra zmocnila i zbytku ostrova, kde Vila hostí festival Svaťák. Přehlídka autorských čtení, filmů a především literárních adaptací se inspiruje povinnou maturitní četbou. V neděli můžete navštívit mimo jiné čtení Marka Tomana, Karola Sidona a Petra Borkovce.

Události v kultuře: Festival SVAŤÁK Štvanice (zdroj: ČT24)

Pečliví studenti, kteří se právě připravují k maturitě z češtiny, se nejspíš obávají vstát od knih. Do zahrady divadelní Vily Štvanice se však o tomto víkendu mohou jít bavit bez výčitek svědomí. „Z několika středních škol jsme si stáhli seznamy povinné četby k maturitě z českého jazyka a literatury, které jsme pak nabídli osmi hostujícím režisérům,“ popisuje pořadatel festivalu a umělecký šéf souboru Tygr v tísni Ivo Kristián Kubák.

„Nemůžeme suplovat čtyři roky výuky češtiny, i když se o to trochu snažíme,“ dodává Kubák. V pátek mohli diváci zhlédnout Havlovy Antikódy, za Vilou pod rozkvetlým kaštanem Máchův Máj a nakonec se promítal film Spalovač mrtvol. V sobotu četla třeba Irena Dousková a divadelní scénu ovládl James Joyce nebo Guillaume Apollinaire.

V neděli jsou na programu díla Ludvíka Vaculíka nebo Julia Zeyera a navštívit můžete čtení Marka Tomana, Karola Sidona a Petra Borkovce. Celý program najdete zde.

Vilu Štvanice v současnosti obývají soubory Tygr v tísni a Geisslers Hofcomoedianten. Stálým hostem je divadlo LETÍ. Ostrovní scéna v centru Prahy je prostorem pro divadelní představení, koncerty nebo pro setkávání v místním baru.