Hrdinové křehcí jako sklo. Art Prague vystavuje i Janeckého

Hlava bolí jako střep, říká se. V případě sochaře Martina Janeckého dostává toto slovní spojení reálné kontury. Na pražském veletrhu umění Art Prague totiž představuje svou sérii skleněných hlav Heroes, neboli Hrdinové. Mladý umělec si už stačil vydobýt zahraniční renomé, tuzemská veřejnost se však s jeho pracemi seznámila poprvé naplno teprve loni.

Janeckého Hrdinové na Art Prague (zdroj: ČT24)

Janecký si nepřipravuje žádné skici ani studie ani předem nepoužívá žádné formy. Sklo rovnou fouká, a jeho výtvory tak vznikají bez přípravy přímo na místě. Čtyřiatřicetiletý rodák z Liberce působí hlavně ve Spojených státech, kde běžně vystavuje. Techniku hutního tvarování posunul za ta léta ke sklářskému sochařství.

„U sklářiny není na velké přemýšlení čas, protože člověk musí hlídat, aby mu to nebouchlo nebo neprasklo,“ říká Janecký. Zároveň přiznává, že je v Česku velmi málo sklářů. „Je to rozdělené na umělce, designéry a skláře. Já neznám skoro žádné,“ vysvětluje.

  • Janecký o sklu: „V Česku bylo sklářství vždy brané jako řemeslo – jako topenáři, elektrikáři, což je ve vší úctě k nim ve světě trošku jinak.“

Ke sklu se sochař dostal ve třinácti letech díky svému otci, s nímž začal pracovat v dílně. V Novém Boru absolvoval Střední školu průmyslovou se zaměřením na tvorbu sklářského umění. Hned po střední škole vyrazil do světa. A do svých jednadvaceti byl už zaměstnáván u špičkových designérů, umělců a architektů v Jižní Africe, Švédsku, Holandsku nebo New Yorku.

Výtvarník tráví pravidelně několik měsíců v roce ve sklářském studiu na Aljašce. Své umění také vyučuje po celém světě, hlavně na vybraných školách ve Spojených státech, ale třeba i v Japonsku.

Art Prague…

… je přehlídka současného výtvarného umění, která se koná v Praze mezi dny 24.–29. března. Návštěvník má možnost zhlédnout originální díla víc než dvou stovek autorů, která nabízí asi třicítka galerií.

Martin Janecký se svým dílem
Zdroj: ČT24/ČTK