Vteřiny Hradišťanu jsou sice křehké, ale platinové

Každému z nás se může změnit život během okamžiku. I o tom vyprávějí texty českých básníků zhudebněné na albu Vteřiny křehké, které nahrál Jiří Pavlica s Hradišťanem. V pražském Divadle Bez zábradlí oslavili platinový úspěch alba.

Vteřiny Hradišťanu jsou křehké a platinové (zdroj: ČT24)

Za roky koncertování se Hradišťan vypracoval v jeden z nejoriginálnějších a zároveň komerčně úspěšných hudebních souborů v Česku. Ke zlatým deskám za nadstandardní prodeje teď přibyla i dvojitá platinová za poslední album Vteřiny křehké.

„Každý z nás jde po své cestě v čase, který je mu dán a vymezen. V každé chvíli vnímá a prožívá něco neopakovatelného, neboť každá vteřina našeho bytí je proměnlivá – může být veselá i smutná, bezstarostná i zadumaná, bezvýznamná i osudová, především však je velmi křehká a nevratná. A z této křehkosti a nevratnosti jsou utkány naše životy. V písních tohoto alba jsou zachyceny vteřiny, které jsou odleskem oněch prožitých a neopakovatelných chvil, jež v člověku zůstávají natrvalo,“ píše kapela na svém webu.

Patnáct písní nese texty Jana Skácela, Michala Stránského, Františka Novotného, Dušana Vančury, Josefa Veselého, Evy Kociánové a Alžběty Šáchové. „Nahrávka přináší postoj člověka, který v životě leccos prožil a má na svět a vše v něm svůj jasný a kontinuální názor. Každému z nás se může naprosto změnit život během okamžiku, protože každá vteřina našeho bytí je velmi křehká a vratká,“ uvažuje Jiří Pavlica.

S citem pro okamžik Hradišťan přistupuje i k živé muzice. Každý koncert Jiřího Pavlici a Hradišťanu je jiný. „Naše živá vystoupení velmi rád koncipuji podle místa, kde jsme, a podle ročního období,“ říká Pavlica. Podobně přistupuje Hradišťan i k novým deskám, hudebníci prý nikdy neplánují, s jakým ohlasem se písně u posluchačů setkají.

Při příležitosti zisku platinové desky natočil Hradišťan videoklip k písni Rozpomínání. O vizuální podobu se postaral animátor Jakub Čermák. „Snažil jsem se respektovat poetiku kapely a vystihnout nostalgický charakter písně,“ podotkl režisér.

Hradišťan patří k nejprodávanějším interpretům brněnského vydavatelství Indies. Album O Slunovratu z roku 1999 vyšlo v nákladu 10 tisíc kusů.