Schikanederova melancholie zaplnila zlínskou galerii

Zlín – Tajemné a melancholické obrazy Jakuba Schikanedera vystavuje Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Malíř, který tvořil na přelomu 19. století, byl dlouhá léta opomíjen. Zájem o jeho dílo se dočkal renesance až v 80. letech. Dnes se Schikaneder řadí k nejdražším tuzemským autorům své doby.

Pražská zákoutí, smutek, bída, podzimní melancholie. Jen některé z námětů, které jsou typické pro dílo malíře Jakuba Schikanedera, který tvořil na přelomu 19. a 20. století. „Nejznámější složkou jeho vrcholného díla se stala pražská nokturna, jež začal vytvářet kolem přelomu století. Uličky, mosty či nábřeží z prostředí Starého Města a Malé Strany halil do teskných nálad podzimních a zimních soumraků. Souběžně rozvíjel motiv pohledů do interiérů a závěrečnou etapu svého díla zasvětil moři a krajině pobřeží,“ popsala Schikanederovo dílo kurátorka Pavlína Pyšná.

Návštěvníci uvidí díla, která pocházejí ze sbírkového fondu zlínské galerie, také z pražské Národní galerie, Památníku národního písemnictví a dalších galerií z celé republiky. Některá díla jsou ze soukromé sbírky. „Výstava ovšem nezahrnuje všechny vrstvy v autorově díle. Soubornou přehlídku znemožňuje již samotný fakt, že význačné obrazy ve sbírce Národní galerie v Praze tvoří součást její stálé expozice a jsou proto pro krátkodobé výstavy nedosažitelné,“ vysvětlila Pyšná.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Schikanederovo dílo proniklo do obecného povědomí až v 80. letech spolu s renesancí zájmu o výtvarné umění konce 19. století. Dnes je Schikaneder jedním z nejdražších autorů své doby. Jeho Kontemplace byla v roce 2010 vydražena za 8,1 milionu. Loni v květnu byl pak Schikanederův obraz Zákoutí Prahy vydražen v aukční síni Sotheby's za téměř 9,5 milionu korun.