Cenu kritiků získaly skládací obrazy do batohu

V osmém ročníku Ceny kritiky za mladou malbu zvítězila studentka pražské AVU Eva Škrovinová. Cenu pro umělce do 30 let pořádá Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků a posuzuje tvorbu přihlášených autorů za poslední dva roky.

Eva Škrovinová (narozena v roce 1989 v Nitře) na výstavě osmi finalistů v Galerii kritiků představila svůj koncept skládacích obrazů. Malířská plátna dokáže díky speciální konstrukci rámu složit až do velikosti batohu, s nímž může pohodlně cestovat. Nápad původně vznikl z logistických důvodů: studovala totiž v Brně, ale ateliér měla v Praze, a tak obrazy musela často převážet. Díla komentují také kontrast mezi uměním a odpadem.

Ceny kritiky ocenily poosmé mladou malbu (zdroj: ČT24)

Téma letošní soutěže je Malba a její přesahy a porota finalisty vybírala z šesti desítek přihlášených umělců. „Letos nás zaujalo, že má každý z finalistů úplně jiný zdroj inspirace. Každý má svůj reálný koncept, zároveň každý pracuje s technickými možnostmi malířství a mají různé přesahy, hlavně ke kresbě nebo k objektům,“ uvažuje členka poroty a zakladatelka soutěže galeristka Vlasta Čiháková Noshiro. „Doposud se malba rozdělovala od konceptuálního umění, ale řekla bych, že teď dochází k prolnutí.“

Eva Škrovinová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Druhé místo porota udělila Ondřeji Bouškovi, absolventovi AVU, který vystavuje malby vycházející z ornamentů perských koberců. Sám je sbírá, pro svou tvorbu si vybírá jejich motivy, postupně je pak zjednodušuje tak, že z nich mnohdy zůstane jen pár teček. Jeden z obrazů tvoří jen namalovaná osnova na bílém podkladě.

Ve světě minerálů zase žije studentka AVU Šárka Koudelová, které porota udělila třetí místo; a třetí cenu dostala i její spolužačka Andrea Lédlová. Koudelová se na výstavě prezentuje zejména rozměrným obrazem obrovského krystalu, do nějž jemnou malbou zaznamenala události i dojmy, jimiž žila osm měsíců, po kterých dílo vznikalo. Lédlová vystavuje velké kresby tužkou zaplněné podivuhodnými postavami a situacemi, které nalézá v literatuře, nebo si je sama vymýšlí. Ze svitků kreseb by postupně chtěla tvořit animaci.

Osmičku finalistů doplňují Filip Dvořák, Martin Herold, Michael Hon a Adéla Součková. Na vítěze čeká samostatná výstava a stáž, ve spolupráci s Českými centry bude letošní laureát pobývat v Bukurešti, která je podle pořadatelů dnes pro umělce tím, čím byl v devadesátých letech Berlín. Cena kritiky slouží především hledání nových přístupů k malířské tvorbě, jejich medializaci a vytváření výstavních příležitostí pro mladé umělce.