Na Magnesii Literu útočí přes 300 titulů

Výroční knižní ceny Magnesia Litera budou vybírat ze stejného počtu titulů jako loni. Nakladatelé, autoři, instituce či školy jich do čtrnáctého ročníku přihlásili 349. Právě minulý ročník se díky takovému počtu uchazečů stal rekordmanem. Nominace budou známy v březnu, výsledky v dubnu.

Na Magnesii Literu útočí přes 300 titulů (zdroj: ČT24)

Loňský hlavní vítěz soutěže se dočkal více než desetitisícového prodeje, překročil tedy hranici, o níž čeští knihkupci mluví jako o bestsellerové. Díla se prodalo přes 6 tisíc kusů a další více než 4 tisíce knih si čtenáři koupili po vyhlášení nominací.

"Vzhledem k tomu, že Průvodce protektorátní Prahou od Jiřího Padevěta nebyla kniha z kategorie beletrie, ale literatury faktu a její cena se blížila 600 korunám, považujeme tento ročník za až nečekaně úspěšný," řekl Pavel Mandys ze sdružení Litera.

Hlavním cílem sdružení je právě získat co nejvíce čtenářů a pomoci lepším prodejům knih a propagaci literatury. A to se zřejmě daří. Třeba prodej knihy Hlava v hlavě, nonkonformní obrázkové encyklopedii, která zvítězila v kategorii knih pro děti, se za období březen až prosinec 2014 ztrojnásobil a kniha se ještě dvakrát dotiskovala. Soutěží se v sedmi kategoriích, vedle zmíněných také v kategorii objev roku, nakladatelský čin, poezie a překlad. Nejpočetněji je letos tradičně zastoupena kategorie próza se 78 tituly.

Počet přihlášených podle kategorií 2014
Zdroj: ČT24

V Magnesii Liteře mají šanci na úspěch už i elektronické knihy. „V pravidlech není určeno médium, na kterém je text distribuován, pokud text poprvé vyjde jako e-kniha, bude mít ISBN (mezinárodní standardní číslo knihy), bude se prodávat v knihkupectví, může být přihlášen,“ upřesnil Mandys. Podrobnosti na webu soutěže.