Brazílie objevuje Kandinského. Na začátku byla tečka…

Rio de Janeiro - Latinská Amerika hostí poprvé rozsáhlou výstavu děl z ruského období Vasilije Kandinského. Přehlídku s názvem Všechno začíná tečkou doplňuje tvorba ruských malířů jeho generace a zkoumá také vlivy na Kandinského práci, jako třeba šamanství nebo hudbu.

Brazílie poznává Kandinského ruské období (zdroj: ČT24)

Výstava Kandinského, průkopníka abstraktního malířství, který kromě Ruska působil také v Německu a Francii, je pro jihoamerický kontinent velkou kulturní událostí. Do Ria doputovala z hlavního města a k vidění bude ještě v dalších dvou městech.

„Jsou vzácná, drahá a velmi neradi je půjčují,“ podotkl k vystaveným dílům ředitel výstavy Rodolpho Athayde. Ze čtyř desítek vystavených obrazů pochází většina ze Státního ruského muzea v Petrohradě. Další skvosty zapůjčilo sedm ruských obrazáren a několik soukromých evropských sbírek.

Kandinskij je světu znám spíš svou pozdní abstraktní tvorbou. Do Latinské Ameriky ale byla vybrána jen jeho díla do roku 1922 před výtvarníkovým definitivním odjezdem ze Sovětského svazu. „Kandinského ukazujeme v kontextu umělců, kteří v tu dobu tvořili a s nimiž se přátelil,“ doplnila Jevgenija Petrovová z petrohradského muzea. Instalaci zdobí i ruské ikony a šamanské předměty, i ty měly vliv na malířovu inspiraci. „Kandinskij, který objevuje šamanskou tradici po své cestě na sever Ruska, je velmi jedinečná a málo známá tvář tohoto umělce,“ upozornil Athayde.

Kandinskij… a další

Celkem sto padesát děl tak vypovídá o Kandinského vztahu k lidové kultuře, k symbolistům své doby, k abstrakci - a také hudbě, zejména modernistickému skladateli Arnoldu Schönbergovi. Kandinskij, jedna z důležitých výtvarných osobností dvacátého století, se narodil v Moskvě a zemřel koncem druhé světové války ve Francii. Po desetiletí byly jeho práce v sovětských muzeích zakázané, stovky děl zničili nacisté. Na aukcích je ale stálým favoritem - některá jeho unikátní díla z počátku století se vydražila i za dvacet milionů dolarů.

Návštěvníci kulturního centra v Banco de Brasil mají jedinečnou příležitost seznámit se s jeho tvorbou zdarma do 30. března.