Dokument o Stalinovi uzavře edici o diktátorech 20. století

Praha - Unikátní historický dokument o životě sovětského tyrana Josefa Vissarionoviče Džugašviliho, který přezdívku Stalin neboli "muž z ocele" získal později od Lenina, se příští týden objeví na trhu s DVD. Původně italský snímek tak uzavře volnou edici o diktátorech 20. století, kterou loni zahájily dokumenty o "kariérách" Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho.

„Film je rozdělen do dvou kapitol - Rusko od Romanovců ke Stalinovi a Stalinova éra. Pracuje s dosud nepublikovanými snímky z historických archivů. Dvě třetiny materiálů jsou dodatečně kolorovány, zbytek byl již původně natočený na barevný film,“ řekla Petra Menclová ze společnosti Comunica.

Dokument mapuje historické období od ruských revolucionářských začátků ještě za vlády posledního cara Mikuláše II. přes Velkou říjnovou revoluci až po vrchol Stalinovy vlády po druhé světové válce a jeho monstrózní pohřeb 9. března 1953, kterého se zúčastnilo pět milionů lidí. Na pozadí historických událostí sleduje život syna zkrachovalého gruzínského ševce. Stalina už krátce po bolševické revoluci Lenin prosadil do funkce generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany. Po Leninově smrti si tuto pozici uhájil a upevnil svou moc.

Oběti Stalinovy devětadvacetileté vlády se již těžko podaří spočítat. Historické prameny je odhadují v řádech deseti, možná až sta milionů lidí.

Téměř tříhodinový film s názvem Stalinova kariéra, který natočil režisér Leonardo Tiberi podle scénáře Elvira Fazia, vznikl v roce 2001. Vydává ho s českým dabingem filmová společnost MIDO Film Brno. Doporučená cena je 150 korun. Bližší informace získají zájemci na internetové adrese www.midofilm.cz.