Od myšlenek Mistra Jana Husa až do současnosti

Praha – Do metropole doputovala výstava k 550. výročí od založení Jednoty bratrské. Vznik i historii nejstarší reformované církve u nás dokumentuje expozice v pražském Nosticově paláci na Maltézském náměstí.

Prohlídkou výstavy se člověk dozví vše, nejen ta nejznámější fakta, jak Jednota vznikla a kdo se k ní hlásil. „Můžeme začít Řehořem, Lukášem Pražským, ale lidem v naší zemi jsou známá spíše jména Jan Blahoslav a Komenský,“ dodává k historii Petr Krásný, biskup Jednoty bratrské.

Na výstavě se nezapomíná ani na úprk bratří po bitvě na Bílé hoře, na jejich další působiště i misijní činnost. V 18. století se myšlenky Jednoty bratrské dostaly i za hranice Evropy, čeští bratři je šířili v Himalájích, Grónsku nebo i na Jamajce. Pýchou expozice jsou pak předměty, které Moravané před stovkami let používali.

Předseda Synodu Jednoty bratrské a spoluautor výstavy Jan Klas upřesňuje: „K vidění jsou písmenka z Bible kralické, která byla nalezena při vykopávkách v kralické tvrzi, nebo kalich, který byl zazděný v budově Jednoty bratrské v Ústí nad Orlicí.“

Výstava o Jednotě bratrské je putovní. Po metropoli, kde končí 18. ledna, bude k vidění třeba v Mladé Boleslavi, Chrastavě nebo Mnichově Hradišti.