Zemřela herečka Věra Galatíková

Praha - V pátek večer zemřela členka činohry Národního divadla v Praze Věra Galatíková. Ve svých devětašedesáti letech podlehla rakovině, se kterou bojovala několik let. Galatíková ztvárnila řadu rolí ve filmu i divadle, také úspěšně dabovala.

„Vážila jsem si jí jako člověka i jako umělkyně. V poslední době jsem ji velmi obdivovala a s velikou úctou se skláním před její statečností,“ řekla o své herecké kolegyni Jiřina Jirásková.

Věra Galatíková se narodila 19. srpna 1938 ve Zlíně. Prvních pět sezon po absolvování brněnské JAMU strávila v Pardubicích, odkud v roce 1967 odešla do Prahy.  V hlavním městě působila v Činoherním klubu, odkud přešla do Libně a následně se stala členkou Městských divadel pražských. Od roku 1993 hrála v Národním divadle, kde ztvárnila role například Hekabé v Eurípidově hře Pokořitelé tróje, v Dostojevského Idiotovi nebo s Schillerově Marie Stuartovně. 

Diváci si pamatují Věru Galatíkovou jako ředitelku v populárním seriálu My všichni školou povinní. Hrála ale také například v Údolí včel, Všech dobrých rodácích nebo Kytici. Jako dabérka propůjčila svůj hlas francouzské herečce Annie Girardotové. Za dabing obdržela v roce 2000 Cenu Františka Filipovského, o pět let dříve získala cenu Thálie.

Manželem přední české herečky je Ladislav Frej,  jejich děti Kristýna a Ladislav s také věnují herectví.