Arthur Rimbaud - enfant terrible světové literatury i neúnavný cestovatel

Madrid – Centrum La Casa Encendida představuje život a dílo nejznámějšího z "prokletých básníků", Arthura Rimbauda. Zahájení výstavy připomínající autora, který ve svých 19 letech vstoupil do dějin literatury se sbírkou Sezóna v pekle, se zúčastnila i Rimbaudova obdivovatelka, americká punková zpěvačka Patti Smith; na vernisáži zpívala a recitovala básníkovy verše.

Básník Paul Verlaine kvůli tehdy 16letému Rimbaudovi odešel z manželství a začali spolu žít. V této době napsal Rimbaud všechna svá díla, po jejich rozchodu o 3 roky později psát přestal a vstoupil do koloniálního vojska. Poté cestoval s cirkusem, pracoval jako obchodní zástupce a přešel celou somálskou poušť. V roce 1891 zemřel ve věku 37 let na rakovinu.

Jeho poezie se stala základem nové poetiky, ovlivnila zejména symbolisty a surrealisty. Změnil dosavadní strukturu i metodu v poezii, vycházel ze subjektivních prožitků, odhaloval iluzornost pravd uznávaných společností a vysmíval se jim. Útoky proti povrchnosti, zbabělosti a všednosti postupně přerostly v nenávistnou revoltu proti všem hodnotám a tabu společnosti.

Autoři výstavy, která potrvá do 6. ledna, chtěli podle svých slov umožnit návštěvníkům především proniknout do Rimbaudových básní - na zdech jsou proto některé z nejlepších překladů. Podle kurátorky Loly Martínez de Albornoz nechybí výstavě humor; ukazuje mnoho kuriozit, například portrét Rimbauda spolu s Verlainovým stínem.

„Četba Rimbaudových prací byla pro mě silným emocionálním zážitkem, byl jako můj přítel už od dospívání. Uměl v životě riskovat a k tomu je zapotřebí hodně odvahy. Rimbaud mi hodně pomohl, jako mladý básník a také člověk,“ vyznává se ze svého obdivu k básníkovi Patti Smith.