Famufest skončil předáním cen

Praha - Dokument o demonstracích pro a proti radaru, jemuž autorka Helena Všetečková dala název "Rula, ticho, čumba…", a portrét bulvární novinářky "Piraňa" od režisérky, scenáristky a kameramanky Věry Čákanyové byly nejlepšími filmy soutěžní přehlídky studentské tvorby Famufest v Praze. Její 24. ročník uzavřelo v neděli večer v pražském Divadle Archa vyhlášení cen.

Za nejlepší režii byl oceněn Radovan Síbrt, který natočil hranou etudu s názvem Domácí násilí (ve filmovém ateliéru). Nejlepším dokumentem se stal autorský portrét Bohdana Bánovce Kdo chce zabít Aschley? Nejlepším filmem 1. ročníku FAMU se stala reportáž Rozálie Kohoutové o školce pro romské děti O topanki, kterou natočila na východním Slovensku. Nejlepší scénář měl film Co nejkrásnějšího v kavárně autorů Jakuba Felcmana a Ondřeje Provazníka.

Studentské porotě se nejvíce líbil dvanáctiminutový bakalářský film Jana Cechla Bloody Mary Christmas - unikátní loutkový krvák o nechvalně proslulém vánočním fantomovi a zdánlivě spořádané rodince.

Během čtyř dnů byla promítnuta více než stovka studentských krátkometrážních a středometrážních filmů a dva snímky celovečerní. V programu byly i workshopy o zahraničních videoklipech, videoartu a filmových plakátech. Večery byly věnovány koncertům zahraničních i domácích kapel, mnohdy se končilo až ráno.

Porota složená z filmových profesionálů či znalců, v níž byli Petr Král, Tereza Brdečková, Radim Hladík, David Jařab, Jozef Ort-Šnep, Mária Procházková, Josef Valušiak a Ivan Vojnár, rozhodovala ve 14 kategoriích. Fotografická soutěž letos neměla výstavu - všechny snímky byly promítnuty na velké plátno.

Sošky Maxim pro výherce vyráběla studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové Mária Hostinová. Každá byla zhotovena z jiného materiálu, přičemž výtvarnice netradičně využila dřevo, látku, vosk, beton, plyš či polyuretan.