100 let od založení prvního českého kina u nás

Čeští filmaři a kinaři si připomenou sté výročí založení prvního českého kina v Čechách v půlce září v nejstarším dosud hrajícím kině Lucerna, kde se setkají pamětníci a budou se promítat staré filmy.

15. září 1907 mohli Pražané poprvé vidět v českém kině hýbající se obrázky, a to v domě U modré štiky v Karlově ulici, kam umístil slavný Dismas Šlabmor alias Ponrepo svou první promítačku.

„Byla to spíše kina v restauracích. Trvalo ještě další desítky let, než se z kin staly kinosály, jaké známe dnes,“ připomíná Přemysl Šoba, předseda Asociace provozovatelů kin. Sběratel němých filmů Milan Wolf dodává: „Filmy byly krátké, tak 2 až 3 minuty. A byly zajímavé tím, že používaly hodně triků a efektů.“

Na staré doby teď přesně po sto letech zavzpomínají filmaři, kinaři i herci v kině Lucerna. Jan Jíra, organizátor setkání, upřesňuje: „Víc než o program samotný půjde o spíše o setkání milovníků filmů, přátel a lidí, kteří se dlouho neviděli, pustíme jim tam ukázky němých filmů a popovídáme si.“

Slavnou éru českého filmu šedesátých let připomene i kino Světozor. Na 22. září zařadilo do programu například snímky Spalovač mrtvol a Obchod na korze.

O výročí i o historii českých kin hovořili v Událostech v kultuře Jan Jíra ze společnosti Cinemart a filmový historik Pavel Taussig.

Koho jste na setkání pozvali? Mohou se přijít podívat i diváci bez pozvánky?
Jan Jíra: Pozváno bylo asi 400 kinařů, také jsme pozvali nějaké herce, tvůrce a máme v plánu pozvat ty diváky, kteří přijdou na akce spojené s 10. výročím kina Evald. Také diváci ze Světozoru dostanou pozvánky do Lucerny.

Slyšeli jsme, že první kino bylo v Praze otevřené 15. září 1907 a bylo to kino Ponrepo. Jak se dostal Ponrepo k zájmu o film?
Pavel Taussig: On měl eskamotérskou živnost. Se svým kouzelným divadlem objížděl české kraje a měl velký úspěch. Když se pak na konci 19. století objevil kinematograf, zažádal o licenci. V roce 1906 si v ulici Ve smečkách pronajal dům a půl roku tam provozoval vlastně už zárodek stálého kina. Když zjistil, že to půjde, 15. září otevřel první stálé kino právě v domě U modré štiky.

Ve srovnání s jinými zeměmi jsme byli pozadu?
Pavel Taussig: Ano, ten vývoj byl pozdější, především oproti mocnářské Vídni. V roce 1914 bylo v Praze 14 stálých kin, ve Vídni jich bylo už 123.

Společně s oslavou v Lucerně si připomenou stoleté výročí i další pražská kina. Jaký je jejich program?
Jan Jíra: K 10. výročí kina Evald budou od 13. září promítány filmy Evalda Schorma po dobu jednoho týdne. Kino Světozor uvede v týdnu po oslavě v Lucerně 5 filmů, které se umístily v anketě o nejlepší československý film. Zároveň probíhá v kinech Aero a Světozor výstava plakátů k československým filmům. V přípravě je Kinoautomat ve Světozoru. K oslavám se přidá i mnoho měst po republice, která chystají svůj originální program.