V Londýně vystavují čínské jílové válečníky

Londýn - Terakotoví bojovníci z hrobky císaře Čchin Š'chuangtiho poprvé v historii opustili území Číny. Jílové figury budou k vidění na unikátní výstavě v Londýně. "Je to splnění snu," řekl o výstavě ředitel Britského muzea Neil MacGregor. Expozice o Číně potrvá do 6. dubna 2008.

Z města Sian putovalo do Anglie 120 originálních postav vypálených z jílu. Vojáci, akrobaté, úředníci nebo hudebníci jsou vypracováni v životní velikosti a patří do armády, která hlídala čínského císaře v posmrtném životě. „Figury byly objeveny v Číně v roce 1974 úplnou náhodou, když vesničané hloubili studnu asi kilometr od hrobky prvního císaře jménem Čchin,“ říká Milan Kocourek, spolupracovník ČRo 1 v Londýně.

Nález ohromil celý svět. Postupně archeologové na místě našli asi 6000 hliněných postav. „Výstava je nádhernou příležitostí vidět tyto unikátní předměty zblízka a dozvědět se něco o impériu, které na svém vrcholu bylo rovné Římu a které přetrvalo,“ láká kurátorka Jane Portalová.

O akci v Londýně je veliký zájem. Již teď se prodalo asi sto tisíc vstupenek. Podle kurátorky se Čchin Š' (panoval 221 až 210 před naším letopočtem) považoval za panovníka nejen Číny, ale celého vesmíru. Císař se stal prvním sjednotitelem země, zavedl jednotný jazyk a právní systém. Mauzoleum si nechal postavit proto, že chtěl spravovat mocnou říši i po smrti. Měl v ní nejen početnou armádu, ale i úředníky, akrobaty a kejklíře a dokonce i ptáky a zvířata. V roce 2001 byla nalezena umělá nádrž se sochami labutí, hus a dalších ptáků v životní velikosti.