Legendární režiséři Szabó a Menzel spolu slaví sedmdesátku

Budapešť - Dva legendární středoevropští režiséři, Čech Jiří Menzel a Maďar István Szabó, dnes večer společně oslaví sedmdesáté narozeniny v kině Örökmozgó v Budapešti promítáním svých filmů. Slavnost obou dávných kamarádů, vrstevníků a oscarových režisérů zorganizoval Národní filmový archiv, uvedla dnes agentura EFE. Zatímco Menzel dovrší sedmý křížek 23. února, Szabó je o pár dní starší, narodil se v Budapešti 18. února 1938.

Návštěvníci narozeninových oslav obou filmařů se tak mohli těšit, že večer zhlédnou Menzelovy „trezorové“ Skřivánky na niti a slavného Szabóova Mefista, který sklidil celkem 20 různých ocenění včetně Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film v roce 1981.

Szabó a Menzel jsou dlouholetí přátelé, maďarský režisér se například objevil před kamerou v Menzelově posledním snímku Obsluhoval jsem anglického krále v menší roli bohatého burziána.

Sedmdesátiny obou režisérů připomíná i dokument, který má dnes večer vysílat maďarská veřejnoprávní televize Duna. Ve snímku Režiséři na niti oba přemítají o životě, filmu a uplynulých 45 letech. Kino Örökmozgó také tento měsíc představí čtyři nejlepší celovečerní snímky obou filmařů.

Szabó má kromě Mefista na kontě další úspěšné snímky, například Milá Emo, drahá Bětko, Sluneční jas, Na miskách vah nebo Božská Julie. Menzelovy filmy patří do zlatého fondu české kinematografie, ať už jde o Perličky na dně, oscarové Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto či poetické Postřižiny.