Irglová s Hansardem získali Oscara

Los Angeles - Oscara za nejlepší film loňského roku získal podle očekávání snímek Tahle země není pro starý. Dílo bratrů Joela a Ethana Coenových získalo také cenu za nejlepší režii a další dvě sošky. V dalších hlavních kategoriích byli oceněni herečka Marion Cotillardová, Daniel Day-Lewis a také rakouský snímek Ďáblova dílna. Češka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň loňského roku, skladbu Falling Slowly ze snímku Once. Bez sošky zůstaly snímky Skafandr a motýl a Persepolis, jedinou ze sedmi nominací proměnilo britské drama Pokání.

Z osmi nominací proměnil novodobý western z drsného prostředí americko-mexických hranic celkem čtyři - kromě dvou nejvyšších ocenění si odnesl Oscara za nejlepší adaptovaný scénář a španělský herec Javier Bardem byl oceněn za roli psychopata ve snímku nejlepším hercem ve vedlejší roli. Snímek, označený Joelem Coenem za dosud nejdrsnější a nejtemnější film dvojice, vstoupí do české distribuce 28. února.

„Díky patří Coenům, že byli dostatečně šílení na to, že si mysleli, že na to mám, a také za to, že jsem díky nim musel na hlavě strpět jeden z nejhorších účesů historie,“ řekl při děkovné řeči Bardem, který ve snímku ztvárnil postavu šíleného zabijáka Antona Chigurha. Příběh byl natočen podle stejnojmenného románu Cormacka McCarthyho, který se stal loňským laureátem Pulitzerovy ceny za beletrii. Sám autor byl na slavnostní ceremonii také přítomen.

Ceny za nejlepší herecký výkon v hlavní roli si odnesli Marion Cotillardová za ztvárnění šansoniérky Edith Piaf ve stejnojmenném díle, natočeném ve francouzsko-anglicko-české koprodukci, a britsko-irský herec Daniel Day-Lewis za roli ropného magnáta v dramatu Až na krev; snímek s nejvyšším počtem nominací, jež získal také cenu za nejlepší kameru, čeká česká premiéra na konci března.

Překvapením byla cena pro herečku ve vedlejší roli, kterou získala Britka Tilda Swintonová za účinkování v právnickém dramatu Michael Clayton; favoritkou zde byla australská herečka Cate Blanchettová za roli ve snímku o Bobu Dylanovi I'm Not There. Snímek Michael Clayton žádnou z dalších šesti nominací neproměnil. Sošku za nejlepší původní scénář získala za snímek Juno Brook Busey-Huntsová, vystupující pod pseudonymem Diablo Cody.

Osmdesátý ročník Oscarů přinesl velký úspěch i pro českou zpěvačku a pianistku Markétu Irglovou, která spolu se svým partnerem, irským hudebníkem Glenem Hansardem, získala Oscara za nejlepší filmovou píseň. Tou je podle americké filmové akademie jejich balada Falling Slowly z nízkorozpočtového irského snímku Once.

Vedle Irglové lze za český úspěch na letošním předávání Oscarů považovat i fakt, že v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film získal Oscara rakouský snímek z období 2. světové války Ďáblova dílna, který vznikl podle vzpomínek Čecha vězněného v koncentračním táboře Adolfa Burgera. Animátor s českými kořeny Jan Pinkava nominaci za scénář filmu Ratatouille neproměnil. Držitel Oscara z roku 1998 za krátkometrážní film Geriho hra letošní vítězný animovaný film zpočátku režíroval, jeho pojetí se ale během natáčení rozešlo s představou producentů a film dokončil režisér Brad Bird. Pinkavovo jméno není v seznamu oceněných uvedeno.

Americká filmová cena zamířila do Československa poprvé v roce 1949, kdy tehdy dvanáctiletý Ivan Jandl získal zvláštní ocenění za dětský herecký výkon ve snímku Poznamenaní režiséra Freda Zinnemanna. Prvním československým snímkem oceněným v kategorii pro nejlepší neanglicky mluvený film byl v roce 1966 Obchod na korze dvojice Ján Kádár a Elmar Klos. Oscara pro neanglicky mluvený film získal o dva roky později i Jiří Menzel za Ostře sledované vlaky. Zatím posledním úspěšným českým filmem byl před jedenácti lety Kolja Jana Svěráka.

Dva oscarové snímky natočil ve Spojených státech režisér Miloš Forman - první v roce 1976 za Přelet nad kukaččím hnízdem, druhý v roce 1985 za snímek Amadeus (1985). Díky Amadeovi získali cenu akademie také Theodor Pištěk za kostýmy a scénický výtvarník Karel Černý.