Festival Jeden svět startuje za 5 dní

Praha - Dokázat, že svoboda je univerzální hodnota a že demokracie není samozřejmost, ale musí se o ni pečovat, se bude snažit i letošní, jubilejní 10. ročník filmového festivalu Jeden svět, který pořádá společnost Člověk v tísni. Od 5. do 13. března uvede v Praze nové i archivní snímky věnované problematice lidských prav; představí 138 dokumentů ze čtyřiceti zemí. Vybrané snímky uvidí i diváci v dalších 28 českých městech.

„Za devět let si festival získal identitu, charisma a vnitřní přesvědčení. Má nejen diváky, ale také přátele a příznivce. Má také velký mezinárodní ohlas,“ říká zakladatel festivalu Igor Blažević.

Program přehlídky, která podle pořadatelů přitahuje zejména diváky do 30 let, přinese mimo jiné dokumenty věnované 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Speciální programová sekce Zaostřeno na diktatury se snaží připomenout, že v mnoha zemích jsou pojmy jako svoboda nebo lidská práva stále tabu. Pětice diktátorů „vyzbrojena“ hudebními nástroji tvoří pomyslný orchestr, který je vizuální upoutávkou festivalu, jehož letošní ročník má podtitul Umlčme tu písníčku.

Filmový program nabízí mimo jiné různé aspekty současného Ruska v kategorii pojmenované Putinovo Rusko. Gruzínská dokumentaristka Nino Kirtadzeová představuje snímek Durakovo: vesnice bláznů, v němž ukazuje propojení pravoslavné církve s pravicovými nacionalisty a vedením země. O osudu zavražděné novinářky Anny Politkovské je film Erika Bergkrauta Dopis Anně. Investigativní dokument Andreje Někrasova Kauza Litviněnko vypráví o případu bývalého ruského agenta tajné služby, zavražděného v Británii.

O ceny v hlavní soutěži se bude ucházet 16 filmů. Zahájení festivalu se uskuteční souběžně v kině Lucerna a Světozor uvedením dokumentu Lisy Jacksonové Kongo: hluboké ticho o znásilňování konžských žen. Film byl oceněn Zvláštní cenou poroty na nedávno skončeném festivalu v Sundance a představuje mimořádně emotivní obsah.

Podle Blaževiče festival vytváří významnou platformu pro sociální a politický dokument. „Je to důležité v českém kontextu, kde přetrvává jakási nedůvěra k filmu a umění ve spojení se sociálním, lidskoprávním a politickým angažmá. Má se za to, že je to jakýsi umělecký poklesek. Česká společnost si tak společně s několika cizinci připomíná, že na hodnotách svobody, demokracie, vstřícnosti a pochopení pro slabší stojíme,“ uvedl.

Významnou částí festivalu jsou ve všech festivalových městech dopolední projekce pro žáky základních a středních škol, setkávající se s úspěchem jak u žáků, tak u pedagogů; pro tyto projekce jsou vybrány speciální filmy vyhovující nárokům jednotlivých věkových kategorií. 

Již tradičně bude v úvodu festivalu udělena cena Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007. Letos ji získají tři barmské aktivistky Su Su Nway, Phyu Phyu Thin, Nilar Thein, které se aktivně účastnily loňských demonstrací.

Oproti loňskému roku výrazně vzrostl počet dalších měst, ve kterých se koná regionální část festivalu. I tyto projekce, doprovázené diskusemi, výstavami, koncerty a řadou dalších akcí, si během let našly své stálé diváky.