Čachtická paní vraždí, tančí i zpívá v Divadle Josefa Kajetána Tyla

Plzeň - Plzeňské Komorní divadlo uvede světovou premiéru Čachtické paní, tanečního muzikálu volně vytvořeného na motivy románu Joža Nižnánského. Sugestivního příběhu vládkyně Čachtického hradu Alžběty Báthoryové koupající se v krvi nevinných dívek se ujal osvědčený autorský tým v čele s režisérem Liborem Vaculíkem, autorem hudby Petrem Maláskem a textařem Václavem Koptou.

V hlavních rolích budou na prknech malé plzeňské scény alternovat Radka Fišarová s Hanou Seidlovou a Jan Révai se Zbyňkem Fricem. „Mým hlavním cílem je udělat poutavé představení, muzikálovou detektivku, a Alžbětin život k tomu poskytuje bohatý materiál,“ uvedl Vaculík, jenž je zároveň autorem libreta i choreografem a v Plzni se proslavil například jako režisér životopisného příběh Edith - vrabčák z předměstí.

V Čachtické paní se divákům snaží odhalit, proč hraběnka lidem tak ubližuje. „Chci se trochu hlouběji podívat do duše té ženské, která prožila v mládí krásnou lásku, počala dítě, ale vzápětí se musela provdat za starého člověka. Narozenou dceru musela obětovat společenskému postavení, v srdci se jí ale nikdy nevzdala,“ dodal.

Divadlo prý po autorském týmu žádalo představení, kde bude hrát populární Radka Fišarová. „Původně jsme uvažovali o Marlen Dietrich, ale obavy, že by z toho mohl vzejít jen špatný plagiát Edith Piaf, nás nakonec přivedly k Čachtické paní,“ dodal Vaculík.

Uvedením daného námětu o hraběnce žijící v letech 1560 až 1614 získá Plzeň světové prvenství. Příběh Alžběty Báthoryové dokončil vloni v koprodukčním česko-slovensko-maďarsko-britském velkofilmu Juraj Jakubisko. Jeho uvedení do kin však bylo několikrát odloženo, naposledy ohlášený termín premiéry je 10. července 2008.

Premiéra Čachtické paní se koná 15. 3. 2008 od 19:00 hod. v Komorním divadle - scéně Divadla J. K. Tyla Plzeň.