Hrudníky známých žen pomáhají bojovat s rakovinou prsu

Praha - Odlitky poprsí 11 známých českých žen vyzdobené předními umělci budou pomáhat v prevenci a boji proti rakovině prsu. Obdivovat je mohou návštěvníci velkých nákupních středisek, kde budou sádrové hrudníky vystaveny v rámci charitativní kampaně Keep a Breast. Po ukončení putovní výstavy, která dnes začala vernisáží v pražském obchodním centru Nový Smíchov, budou neobvyklá umělecká díla 7. prosince vydražena. Výtěžek z projektu bude věnován asociaci Mamodiagnostiků, která sdružuje lékaře specializující se na prevenci a diagnostiku rakoviny prsu.

„Smyslem akce je upozornit ženy na význam prevence rakoviny prsu. Oslovili jsme špičkové fotografy, malíře a sochaře a chtěli jsme, aby vytvořili umělecká díla. Bude to vzácný sběratelský kousek. Věříme, že to bude mít úspěch,“ řekla za pořadatele Nicole Groesslová.

Své busty umělcům poskytly umělkyně, moderátorky nebo sportovkyně. Fotografka Sára Saudková, spisovatelka Barbara Nesvadbová, zpěvačka Dara Rolins, moderátorky Daniela Drtinová nebo Zuzana Belohorcová, miss ČR 2003 Lucie Váchová, dýdžejka LaDida, zpěvačka Tonya Graves nebo herečka Alice Bendová se prý do kampaně zapojily s velkým nadšením. Výtvarného zpracování se ujali mimo jiné fotograf Jan Saudek, malíř Tomáš Císařovský, výtvarník Krištof Kintera nebo skladatel a malíř Vladimír Franz.

Odlitky hrudníků provedl chirurg Tomáš Šebek. „Byla to velmi spontánní akce. Sádra je můj denní chleba, ale toto byla poněkud nestandardní záležitost. Než jsem vymyslel technologii, musela to absolvovat i moje manželka. Teprve potom jsem si troufl i na (zmiňované) dámy,“ řekl.

Ženy prý k účasti povzbudil především sám nápad. „Líbil se mi v tom, že umění čerpá z krásy a zdraví ženského těla. Tady se mírně provokativní formou, ale naprosto decentně ukazuje umění ve spojení s ženským tělem i to, že tělo může onemocnět. Může to být impulzem směrem k ženám, aby šly a nechaly si udělat mírně nepříjemné, ale nebolestivé vyšetření,“ řekla moderátorka televizních zpráv Daniela Drtinová. Podnětem pro ni byl údajně také pohled na trpící ženy v nemocnici.

Také další protagonistky přijaly pozvání k účasti s ohledem na bolestné osobní zkušenosti. „Moje blízká přítelkyně onemocněla touto chorobou a já to zažívám s ní. Dělám to s myšlenkou, že cokoli, co může pomoci výzkumu nebo léčbě, má smysl. Kampaň mi navíc připadá nesmírně vtipná, legrační,“ dodala Barbara Nesvadbová. Její poprsí malíř Vladimír Franz pomaloval myškami. „Kdysi jsem mu vyprávěla, že mám čtyři kočky a že mi nosí domů myši. Tak mám myši i na prsou,“ uvedla.

Pestře pomalovanou bustu nabídla na odiv i Lucie Váchová. „Neváhala jsem a hned jsem souhlasila. Mohla jsem si nechat vyšetřit i prsa, i když ve 23 letech je to asi předčasné. Prevence je důležitá a chtěla bych, aby se dostalo do povědomí, že stačí málo a ženy se mohou vyvarovat špatných zkušeností,“ upozornila Váchová, jejíž poprsí ozdobil výtvarník Antonín Střížek.

Také sádrové poprsí Drtinové, které z její busty ztvárnil výtvarník Jiří David, je mementem a výstrahou nemoci. „Je tam kavka, která sedí ve středu prsou a pod tím je rozmazané logo televize. Jsem úspěšná, zdravá žena a mám zdravé dítě. Logo životní i České televize se může v jakémkoli okamžiku života rozmazat. Sochař vystihl to, co nás může v životě potkat,“ uvedla.

S kampaní Keep a Breast (Zachovej si prso) v Česku přišla módní značka Roxy, která již podobné projekty realizovala ve Francii nebo v USA. Mimo českých obchodních center budou odlitky vystaveny také na Slovensku. Pomoci může také každý zákazník, který si v obchodech zakoupí náramek, triko nebo kalendář s názvem Keep a Breast.